Přestože se jednalo pouze o nácvik součinnosti složek Integrovaného záchranného systému, připomínal reálnou situaci.

Asi nejobtížnější bylo pro záchranáře proplést se uzoučkými chodbami panelového domu se zraněnými na nosítkách.

Fyzička to zvládla, ale ukázalo se, že stavební zázrak ze sedmdesátých let minulého století má své mantinely.

„Nemůžu dýchat, štípou mě oči," líčil své potíže jeden z figurantů, kterého se hned ujali lékaři záchranky.

Velké cvičení záchranářů ve třináctiposchoďovém domě v ulici Trávník v Přerově

Role evakuovaných obyvatel panelového domu se zhostili studenti Střední průmyslové školy v Hranicích a Střední policejní školy v Holešově.

Skuteční nájemníci ale sledovali mumraj venku ze svých balkonů a oken, někteří si dokonce pořizovali snímky, nebo natáčeli videa.

Na travnatém prostranství před domem vyrůstá červený stan, ve kterém najdou azyl všichni zranění.

„Nikdy jsem něco takového nezažil. Myslím si ale, že by to v realitě bylo trochu jiné – kdyby byl všude kolem kouř. Jako figurant jsem byl po nadýchání se zplodin v bezvědomí, ale naštěstí jen jako," usmívá se jeden z figurantů Vojtěch Jemelka.

Záchranáři měli nelehký úkol – dostat se v plné „zbroji" do nejvyšších pater panelového domu. Do cvičení se přitom zapojily nejen hasičské jednotky z Přerova, ale i okolních obcí.

„Tématem bylo úmyslné založení požáru neznámým pachatelem na více místech výškového objektu v ulici Trávník 33. Tato budova je nebezpečná tím, že patří do kategorie výškových domů. Záchrana a evakuace obyvatel z vyšších pater, kam nedosáhne naše technika, je tedy dost problematická," vysvětlil šéf přerovských hasičů Miroslav Čoček.

Velké cvičení záchranářů ve třináctiposchoďovém domě v ulici Trávník v Přerově

Kouř se v paneláku rychle šíří 

Požáry v panelových domech jsou podle něj náročné, protože dochází k rychlému zakouření schodišťovým prostorem.

„Dům má chráněnou únikovou cestu, což je důležitý prvek, jenž zajišťuje bezpečnou evakuaci. Neznámý pachatel ale založil jeden z požárů právě v této únikové cestě. Některé obyvatele z vyšších pater tedy bylo nutné zachránit přes střechu," dodal.

Panelové domy tohoto typu, kterým hasiči říkají „dvojčata", jsou propojeny ve střešní části se sousedním vchodem.

„Chtěli jsme vyzkoušet i tuto variantu – převedení vyplašených a často dezorientovaných lidí na střechu druhého domu. Přes schodiště se pak dostali do bezpečí," popsal Miroslav Čoček.

V mlze, dešti nebo při silném větru by byl ale takový zásah hodně náročný.

Velké cvičení záchranářů ve třináctiposchoďovém domě v ulici Trávník v Přerově

Záchranáři na místě ošetřili na čtyři desítky zraněných – někteří šli po svých, jiní se nadýchali zplodin, nebo utrpěli vážnější poranění po výbuchu.

Policisté na místě prováděli jejich identifikaci.

„Osoby, které vycházejí z panelového domu, se shromažďují na jednom místě a evidují, ať už jsou to zranění nebo ti, kteří jsou v pořádku. Zajišťujeme také stopy, provádíme vlastní vyšetřování, a odkláníme dopravu," vyjmenovala úkoly strážců zákona přerovská policejní mluvčí Miluše Zajícová.