Letošní ročník Brit cupu, který se uskutečnil v sobotu v areálu Kynologického klubu v Přerově, přilákal na šest desítek týmů z celé republiky. Na startu se objevili i takoví „mistři", jako třeba fenka Kiki maďarského ovčáckého plemene mudi.

Ta už získala zlato na mistrovství republiky a třikrát se zúčastnila i světového šampionátu. „Teď jsme se vrátili z Norského poháru, kde skončila jako čtvrtá," pochlubila se úspěchem své svěřenkyně trenérka Martina Klimešová.

Jak dlouho trvá, než dokáže pes bez obtíží zvládnout všechny náročné překážky? „Do jednoho roku s nimi většinou nedělám žádné agility a jen je připravuji, abychom se vzájemně pochopili a rozuměli si. Základem totiž je, aby pejsek chápal, co po něm chci, a nebo nechci. Teprve potom začínám s vlastním výcvikem," popsala nelehkou cestu k úspěchu majitelka šampionky, která hájila barvy Amonra Agility teamu z Blanska.

„Hodně záleží také na tom, jak je pes talentovaný. Kikinka je trochu výjimečná, protože jí ještě nebyly ani dva roky, a už byla v reprezentaci," řekla. Hned se třemi závodníky – dvěma belgickými ovčáky a jednou šeltie se objevila na startu také Jana Raczová ze Zdounek u Kroměříže.

„Agility se věnuji už čtrnáct let. Loni jsem přišla o fenku, se kterou jsem závodila devět let a byla hodně úspěšná v juniorských soutěžích. Musela jsem ji nechat po těžkém úrazu uspat. Teď trénuji s mladými psy," řekla.

Že se tento sport těší čím dál větší oblibě, potvrzuje i Erika Konupčíková z pořadatelského Kynologického klubu v Přerově, který má v současnosti přes čtyřicet členů. „Letos k nám přijelo šedesát týmů, převážně z Moravy. Psovod se psem absolvuje dva běhy a na trase je čeká dvanáct až šestnáct překážek. Nejnáročnější je samozřejmě slalom," poznamenala.

Sport připomíná na první pohled klasický koňský parkur se skokovými překážkami. „Agility vzniklo v roce 1978 v Anglii. Jeden zdroj uvádí, že to byla zpočátku zábava pro voříšky, kteří nemůžou chodit na výstavy, druhý ale tvrdí pravý opak – že se poprvé objevilo jako zpestření přestávky na světoznámé Cruftově výstavě psů," dodala Erika Konupčíková.

Psí závodníci mají kromě klasických skokových překážek v parkuru zařazený i slalom, kladinu, šikmou stěnu, houpačku, skok daleký, proskokový kruh, pevný a látkový tunel. Pes nemá vodítko ani obojek a psovod jej ovládá pouze povely a ukazováním. Vzájemný dotek psa a psovoda se hodnotí jako chyba.

Závodníci jsou rozděleni podle velikosti do kategorií S, M a L. Protože mají jednotlivé týmy různou výkonnost, dělí se do tří kategorií A1, což je třída pro začátečníky, A2 pro lepší závodníky a A 3 pro ostřílené borce.

„Agility dnes běhají voříšci i čistokrevní psi a spolu s nimi děti, dospělí, ale i důchodci na celém světě. Provozuje se jako zábava pro široké masy pejskařů, ale také jako vrcholový sport, který má své mistrovství světa," uzavřela pořadatelka závodu.