O společnou oslavu Dne boje za svobodu a demokracii ale lidé neměli příliš velký zájem a před památníkem na náměstí T. G. Masaryka se jich sešla jen hrstka. Vzpomínalo se nejen na sametovou revoluci v roce 1989, ale také na pohnuté události v listopadu 1939. Tehdy byl při protinacistické demonstraci vážně zraněn student medicíny Jan Opletal, který později zemřel.

Jeho pohřbu se 15. listopadu zúčastnily tisíce studentů a přerostl v další demonstraci proti nacismu. Důsledkem protestu pak byla 17. listopadu poprava devíti studentů a následné uzavření českých univerzit. Více než tisícovka mladých lidí byla poslána do koncentračního tábora.

I přes připomínku dvou významných mezníků v historii se na náměstí v Přerově sešlo jen pár desítek lidí. Kromě primátora města a jeho náměstků položili květiny k památníku obětem komunismu před radnicí také političtí vězni, zástupci armády a Českého svazu bojovníků za svobodu.

„Pro mě je to významné datum. Lidé by si měli uvědomit, že svoboda není samozřejmostí. V české historii jsou lidé, kteří za ni byli ochotni položit život," vyjádřil svůj názor jeden z přítomných. Po proslovech řečníků položili přítomní k pamětní desce před budovou radnice zapálenou svíci. (pu)