Po výměně politické reprezentace ale vlajku zase vytáhli ze skříně a zavěsili na žerď.

Má připomenout desátý březen, který se zapsal do historie Tibetu jako tragický den. Během krvavého potlačení povstání Tibeťanů v roce 1959 zemřelo 80 tisíc lidí a zničeny byly i významné chrámy.

ČTĚTE TAKÉ: V Přerově zmizelo další hřiště, bylo zastaralé

Celosvětová kampaň vznikla v polovině devadesátých let v západní Evropě s cílem poukázat na dlouhodobé porušování lidských práv v Tibetu.

V Česku pořádá Akci „Vlajka pro Tibet“ od roku 1996 občanské sdružení Lungta a každoročně se k ní připojují desítky měst a obcí.

„V Přerově zavlála naposledy červeno-bílo-modro-žlutá standarta na budově radnice 10. března roku 2005. O rok později už se tehdejší radní dohodli, že vlajku nevyvěsí – tato forma protestu podle nich vyvolala rozporuplné reakce Přerovanů,“ řekla mluvčí přerovské radnice Lenka Chalupová.

Bývalé vedení radnice tvrdilo, že je bezpráví ve světě tolik, že by musely být vyvěšeny na radnici i vlajky ostatních států. V minulosti zazněl ale i argument o tom, že je Čína naším významným obchodním partnerem. Současní radní si naopak odhlasovali, že vyvěšení vlajky podpoří. 

VIDEO: Přerov nás odepsal, zlobí se lidé z Dluhonic