„Dalším z důvodů byl i fakt, že u některých obyvatel Přerova vyvolávalo vyvěšení vlajky rozporuplné reakce," uvedla mluvčí magistrátu Lenka Chalupová. Přerov tedy byl dlouhá léta bílou vránou mezi ostatními městy na Přerovsku – v Hranicích a v Lipníku nad Bečvou se akci Vlajka pro Tibet připojují každoročně.

Smyslem vyvěšení červeno-bílo-modro-žluté vlajky je připomenout si výročí krvavého potlačení povstání Tibeťanů v roce 1959, při němž zahynulo na 80 tisíc lidí, a byly zničeny významné chrámy.

Celosvětová kampaň Vlajka pro Tibet vznikla v polovině devadesátých let v západní Evropě s cílem poukázat na dlouhodobé porušování lidských práv v Tibetu.

Na primátora města Vladimíra Puchalského (SpP) se se žádostí o podporu této akce obrátilo občanské sdružení Lungta. Jeho zástupce Lukáš Eršil ve svém dopise mimo jiné píše:

„Někteří z nás sami zažili vládu totalitního režimu. S nabytou svobodou teď máme kromě práva žít v demokratické společnosti také povinnost pomáhat těm, jejichž lidská práva jsou každý den hrubě porušována. Za posledních šest let si sebeupálení, jako nejkrásnější formu protestu proti útlaku ze strany Číny, zvolilo sto čtyřicet Tibeťanů."