Čtyři sta dvacet let od narození Jana Amose Komenského si v Přerově připomenou s velkou parádou. Není divu.

„Učitel národů zde studoval v letech 1608 až 1611 na Bratrské akademii a od roku 1614 až 1618 působil jako rektor této školy,“ vysvětlil vedoucí oddělení společenských věd muzea Jiří Šmeral. V Přerově se Komenský také poprvé oženil.

Ve městě v těchto dnech navíc doslova před očima ožívá dávná historie.

Archeologům se podařilo při výkopech poblíž Tyršova mostu nalézt základy původního kostela Jednoty bratrské ze 16. století, jenž je spjatý právě se jménem Komenského. Nejen jejich nález, ale i unikátní spis latinsky psaného díla Schola ludus, se tedy postarají o důstojnou oslavu 420. narozenin celosvětově uznávaného učence.

Kde se vzalo, tu se vzalo

„V Evropě byly dosud známy pouze tři výtisky prvního vydání tohoto díla. Nám se podařilo získat čtvrtý na skloňku loňského roku, a to jen díky šťastné náhodě. Na vzácný kus nás upozornil majitel jednoho antikvariátu v Praze. Na titulní straně je napsáno ručně Dr. Bakos József, takže je dost možné, že ho měl u sebe právě tento známý maďarský komeniolog. Zatím je ale tato informace bez záruky,“ řekl Jiří Šmeral.

Latinsky psaný spis „Schola ludus seu Encyclopaedia viva“ pochází z roku 1656. Přerovské muzeum vlastní jediný exemplář v České republice, starý tisk je ale vzácný v celé Evropě. „Schola ludus přináší dramatické ztvárnění Komenského staršího spisu Brána jazyků otevřená. Dílo sepsal během svého pobytu v Uhrách pro žáky evangelického kolegia v Sárospataku,“ přiblížil.

Unikátní Komenského spis bude k vidění v prostorách Přerovského zámku pouze omezenou dobu. Poprvé se představí veřejnosti příští týden – a to 28. března, přesně v den, kdy se narodil J. A. Komenský.

„Nechceme tisk vystavit z bezpečnostního hlediska riziku. Výjimečnou možnost prohlédnout si ho budou mít tedy návštěvníci zámku po dobu dvou týdnů, a to od 28. března do 15. dubna,“ řekl. Poté vzácný spis nahradí druhé amsterodamské vydání téhož díla z roku 1657. Zpět do trezoru se kniha vrátí 16. května, kdy výstava končí.

Těšit se můžete i na divadelní ukázku

„Protože Komenský vytvořil dílo Schola ludus pro žáky koleje a je to v podstatě divadelní hra, kterou se mají učit zábavnou formou latinu, bude součástí slavnostní prezentace i krátká divadelní ukázka z díla,“ řekl Jiří Šmeral.

Oslavy 420. narozenin vypuknou v Přerově už v neděli 25. března. Program bude nabitý. V 9 hodin ráno se uskuteční slavnostní bohoslužba za účasti patriarchy Tomáše Buty ve Sboru Jana Blahoslava. V 11 hodin proběhne krátké zamyšlení u pomníku J. A. Komenského před evangelickým kostelem. Historii Jednoty bratrské si připomenou Přerované u pomníku Jana Blahoslava na Horním náměstí ve 13 30 hodin. O hodinu později se koná přednáška Jiřího Šmerala v Korvínském domě s názvem Komenský, teolog a reformátor.