Volby do sněmovny začínají za

Nahrávám odpočet ...
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

V Přerově zápolili kuchaři, kouzlili z kachních prsou

Přerov – Paletu barev, chutí a vůní předvedli tuto sobotu mistři kuchařského řemesla na prestižní soutěži Moravský kuchař v Přerově. Své kulinářské umění ukázaly v Gastrocentru Moravia hned dvě desítky soutěžících.

17.5.2010
SDÍLEJ:

Soutěž Moravský kuchař v Gastrocentru MoraviaFoto: DENÍK/Adéla Nováková

Návštěvníci mohli koukat pod ruce zkušeným mistrům a obdivovat vznikající dílka, protože práce pod kuchařskou čepicí není jen řemeslo, ale především umění.

Porota mohla ochutnat například rolovaná kachní prsíčka na zeleném chřestu s čokoládovou demi glace, kaštanovou nádivku na dýňovém pyré se sušeným špekem a játry foie gras zdobenými sušenou jahodou a výhonky červené řepy a k tomu blanšírovaný květák ve skořici a pomerančové šťávě od mistra Lukáše Greguše ze Znojma.

„Letos se koná už osmý ročník této mezinárodní soutěže. Přerov akci hostí už pošesté, první dva ročníky se uskutečnily v Novém Jičíně. Celá soutěž je rozdělená do dvou kategorií. Zastoupení v kategorii Junior do jednadvaceti let měli kromě českých kuchařů i dva ze Slovenska a jeden z Polska. V seniorské potom mistři z různých koutů Evropy, například z Ruska, Slovenska, Maďarska nebo Polska,“ popsal ředitel soutěže Luděk Bil.

Každý ze zúčastněných musel splnit základní zadání: udělat pokrm z kachních prsou a vybrané zeleniny. Na celou přípravu bylo vyhrazeno 45 minut. Junioři museli připravit čtyři porce a senioři potom porcí pět.

A co vlastně hodnotila odborná porota? Samozřejmě chuť, celkový vzhled na talíři, použité suroviny a také hygienu při práci.

„Na přípravu pokrmů dohlíží pětičlenný odborný dohled Asociace cukrářů a kuchařů ČR. Poroty se zúčastnil například Tomáš Kuban, který získal od poroty zlato v soutěži Moravský kuchař v roce 2007. Byly tam ale i takové špičky jako Tomáš Konopka, manažer Národního týmu kuchařů a cukrářů AKC ČR,“ dodal pořadatel.

„Na podobné soutěži jsem letos poprvé, přijela jsem jako doprovod a také podpora jednoho ze soutěžících. Jídla vypadají opravdu skvěle,“ ohodnotila Simona Pašková z Brna.

„Jsem z oboru, proto jsem přišla nasbírat trochu inspirace a podívat se na ty zajímavé výtvory. Určitě i něco ochutnám,“ svěřila se Kateřina Svozilová z Přerova.

O zábavu se postaral i doprovodný program. K poslechu zahrála kapela Hubertus a opravdové umění předvedla nejlepší česká barmanka Sára Janová, která získala na Mistrovství světa 2009 v Berlíně třetí místo.

Své zastoupení měla i vína z vinařství Chateau Valtice, pravá ruská polévka nebo speciality na grilu.

Autor: Adéla Nováková

17.5.2010 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Ilustrační foto.
AUTOMIX.CZ
3

Absurdní šikana? Český řidič platil pokutu za překročení rychlosti o 1 km/h

Ilustrační foto.

Chodec neměl v mlze reflexní prvky, srazilo ho auto

Výlov v Tovačově je tady! Hradecký rybník zve na rybí dobroty i atrakce

Ochutnávky rybích specialit, atrakce pro děti a především prodej živých ryb. Nejen na to se mohou těšit ti, kteří dorazí v sobotu 21. a neděli 22. října na tradiční výlov Hradeckého rybníku v Tovačově.

4. kolo soutěže O nejkrásnější svatební pár Deníku pro rok 2017

Prsten za 15 tisíc korun od zlatnického mistra Zbyňka Zimčíka z ateliéru Filip v Uherském Hradišti a dva krásné romantické pobyty v hotelech Starý zámek Napajedla a Spa hotel Lanterna. Právě o tyto atraktivní ceny se hraje v dalším ročníku oblíbené soutěže Svatební pár Deníku.

V Hranicích se představily nové elektrobusy. Podívejte se

Představení nových elektrobusů, které mají městu Hranice zajistit čistší ovzduší a ekologičtější dopravu, proběhlo na Masarykově náměstí ve čtvrtek 19. října. Mimo představení nových vozidel byly k vidění i elektrická auta nebo starý autobus.

Dluhonské mosty čeká výměna, uzavřou je už za tři týdny

Omezení pro řidiče, ale i zaměstnance firem v bezprostřední blízkosti staveniště bude znamenat náročná výměna dvou mostů nad železniční tratí v Dluhonské ulici v Přerově. Mosty se uzavřou už za tři týdny - přesně šestého listopadu. Firma má na zhotovení díla šestapadesát týdnů.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení