Páteční večer patřil historickým tancům, které návštěvníky přenesly do časů renesance. Na letní divadelní scéně pod zámkem se o hudbu postaralo Trio Con Amore.

„Večerní program souvisí s vojnou okrajově, spíše je to předvedení gotických a renesančních tanců v podání skupiny Vere Gratia z Napajedel. Páteční program festivalu je vždy trochu speciální a volíme pro něj pokaždé jiné místo," zmínil ředitel festivalu Lubor Maloň.

Tématem jubilejního ročníku byla vojna.

„Logicky nám to vyplynulo, protože se vojna často objevuje ve folklóru, ať už jsou to vojenské písně, odvedenecké tance či dívčí tance, protože muži byli na vojně a dívky musely tancovat samy. Každoročně nějaké téma vymýšlíme a tohle nám přišlo zajímavé," dodal.

Během sobotního odpoledne se na pódiu představilo několik souborů, které svými pestrými programy bavily návštěvníky. Velký potlesk a uznání si svým živelným vystoupením získal Stavbár, slovenský folklorní soubor Žilinské univerzity. Tanečníci s ostruhami na botách a tanečnice v netradičně barevných krojích ovládli celé jeviště.

Mezi dospělými se ale neztratila ani dětská uskupení. Hned tři vystoupení si připravily děti ze vsetínského souboru Malá Jasénka.

„Máme 65 dětí, z toho je část přípravka, zhruba polovina vystupuje na festivalech a přehlídkách. K tomu máme dvě cimbálové dětské muziky – u nás je o folklór zájem, musíme děti i odmítat. Teď v sezoně jezdíme a vystupujeme skoro každý týden," nastínila organizační vedoucí Andrea Frňková. Následující víkend se soubor chystá na mezinárodní festival do Strážnice.

Festival v Zámku a podzámčí, který v Přerově pořádá Folklorní soubor Haná, ukončil první desetiletí. Co čeká návštěvníky v dalších letech?

„Budeme pokračovat, ale asi dojde k mírným úpravám. Do druhé dekády se pokusíme vkročit trochu jinak a upravit koncept festivalu," uzavřel Lubor Maloň.