„Na taxíku jsme teď hodně závislí, takže ušetříme. A zrovna teď se nám to hodí, protože jedeme s manželem na holter," pochvaluje si drobná žena, která do nemocnice doprovází svého manžela.

Podmínkou pro to, aby se senioři nad šedesát pět let mohli nechat za levný peníz odvézt k lékaři, na poštu či na úřad, je vyřízení průkazu. Pracovnice odboru sociálních věcí a školství magistrátu, které mají tuto agendu na starosti, potvrzují, že se v budově ve Smetanově ulici číslo 7 v Přerově dveře netrhnou.

„Do jedenácti hodin dopoledne dnešního dne jsme vydali na sto padesát dva průkazek, což je poměrně hodně. Myslíme si ale, že až se to mezi seniory ještě více rozkřikne, tak zájemců přibude,“ zhodnotila pracovnice magistrátu Jana Kupková, která průkazy vydává.

Vítání jara v Přerově.
VIDEO: Vlády se definitivně ujalo jaro, v Přerově vhodili smrtku do Bečvy

Senior taxi funguje od pondělí do pátku od sedmi hodin ráno do tří odpoledne. Lidé si ale musejí taxíka objednat minimálně den předem, a to na telefonu 720 078 661.

„Číslo mají senioři uvedené na kartičce a určitě si ho zařadí i mezi kontakty do svých mobilů. Jedna jízda stojí dvacet korun - a je jedno, jestli pojedou do nemocnice z osm kilometrů vzdálených Penčic nebo třeba z přerovského náměstí,“ vysvětlila mluvčí magistrátu Lenka Chalupová.

Zpáteční jízda je zpoplatněna stejnou částkou, ale zájemci si ji musejí také objednat předem. Město nemá strach, že by senioři tuto službu zneužívali.

„Je totiž omezena maximálně na šest jízd v měsíci pro jednoho seniora,“ podotkla mluvčí.

Každý, kdo má na seniorské taxi nárok, může mít s sebou jako doprovod jednu osobu. Důležité je také vědět, že se nástupní místo musí shodovat s bydlištěm osoby, uvedené na průkazu.

Akce Ukliďme Česko. Ilustrační foto.
Dobrovolníci se na Přerovsku i Hranicku vrhnou do úklidu

Protože se přerovské radnici nepodařilo uzavřít smlouvu s žádnou místní taxislužbou, zajišťuje ji město samo. Pro letošní rok je na tuto službu vyčleněna částka 300 tisíc korun.

Řidič seniorského taxi Tomáš Kasík měl už na pondělí první objednávky.

„Všechny jízdy byly po doktorech a dopředu objednané. Vezl jsem paní z polikliniky domů, pak zase manžele do nemocnice. V úterý toho bude ještě více - zatím vím asi o pěti objednávkách,“ doplnil.

Přerovští senioři, které jsme oslovili v ulicích města, novou službu jedině vítají. Nějaké „mouchy“ na ní ale přece jen našli.

„Vyřídila jsem si průkazku, takže ji budu v případě nutnosti určitě využívat. Bylo by ale dobré, kdyby nám přistavili taxi i jinde než jen v místě našeho bydliště,“ myslí si Marta Panáková z Přerova.

Někteří lidé se zase nechali slyšet, že by měl být vůz prostornější, aby se do něj pohodlně vměstnali i s francouzskými holemi.

Wurmova ulice v Přerově se změnila v jednosměrku
Změna ve Wurmově ulici! Je jednosměrná