Město nechalo přes zimu odstranit z důvodu havarijního stavu řadu herních prvků. Ještě letos je ale nahradí nové.

„Chápu, že zrezivělé průlezky nebyly bezpečné a bylo nutné je zbourat. Možností, kde by se mohly naše děti vyřádit, je ale čím dál méně. Zatímco jinde jsou trendem lanová centra a jiné atrakce, u nás se dá zajít jedině na Lagunu nebo do Michalova," povzdechla si jedna z maminek, která bydlí v panelovém domě v ulici Velká Dlážka.

Stavebníci odstranili během zimy několik herních prvků, které už byly v havarijním stavu.

„Některé houpačky a průlezky byly postaveny někdy v sedmdesátých letech a zrezivěly," popsala mluvčí přerovského magistrátu Lenka Chalupová.

Podle ní musí město reagovat na změny, které nastaly.

„V některých čtvrtích, kam se před desítkami let nastěhovaly rodiny s malými dětmi, už je dnes zcela jiná struktura obyvatel. I s ohledem na tento fakt vybírali odborníci místa, kde vyrostou nové atrakce pro děti," vysvětlila.

Půl milionu na nové prvky

Herní prvky byly odstraněny třeba před domy v ulicích Otakara Jaroše a Optiky, ale také na Želatovské, v Kozlovské, Bří Hovůrkových či ve Dvořákově ulici.

Dělníci na místo navezli zeminu, srovnali terén a zasadili zde trávu.

Není to ovšem tak, že by se na přerovské děti zapomnělo – město hodlá letos do oprav dětských hřišť investovat částku 360 tisíc korun.

Na nákup nových herních prvků je pak vyčleněna částka půl milionu.

V obnově dětských hřišť hodlá pokračovat i v příštích letech.

„Letos se plánuje doplnění drobných herních prvků, jako jsou vahadlové houpačky, hopsadla na pružině, prolézačky, hrazdy či skluzavky na hřištích ve Vodičkově a Kabelíkově ulici, ale také v Želatovské, Žižkově, či na Trávníku. Na hřišti v Kabelíkově a Želatovské ulici se také doplní nové pískoviště," upřesnila Michaela Kašíková z odboru správy majetku a komunálních služeb přerovského magistrátu.

Workout na Laguně

Nové prvky přibudou rovněž ve vnitrobloku Bratrské ulice a na nábřeží Protifašistických bojovníků. Počítá se zde s instalováním pískoviště, hopsadla, vahadlové houpačky a lavičky.

„Kolem hřiště Svornosti – Mikuláškova zbudujeme oplocení, aby se zabránilo přístupu psů na hřiště," doplnila.

Oplocené dětské hřiště vznikne i za domy v Sokolské ulici, kde bude umístěno pískoviště, domeček se skluzavkou a závěsnou houpačkou, vahadlová houpačka a lavičky.

Na Laguně byla letos instalována nová herní sestava ve tvaru lodi a v létě zde přibude vedle volejbalových hřišť také street workoutová sestava.

„Do parku Michalov ještě před začátkem prázdnin umístíme také venkovní fitness prvky," uzavřela.