Už počátkem září byla diagnostikována virová hepatitida typu A u dvou dětí, které žijí v sociální ubytovně v Tovární ulici. O tři týdny později se potvrdila nákaza také u matky a dítěte ze stejné ubytovny, kteří přišli s nemocnými do styku.

Krajští hygienici teď informovali vedení města o dalších případech a podezřeních u dětí. Žloutenkou onemocněl žák, který navštěvuje ZŠ Želatovská v Přerově.

„Hygienici nás kontaktovali ve středu dopoledne, že se u chlapce žloutenka potvrdila. Dítě je v péči lékařů a na škole platí preventivní opatření proti šíření nákazy," shrnul ředitel školy Přemysl Dvorský.

Třída, již hoch navštěvuje, je v karanténě. Škola nakoupila dezinfekční prostředky a platí zde speciální režim úklidu. „Děti byly seznámeny s tím, jak si mají umývat ruce. Opatření platí i ve školní družině a jídelně," doplnil.

Jedno podezření na žloutenku typu A prověřují hygienici také u dítěte ze ZŠ B. Němcové, které žije v sociální ubytovně v Dluhonské ulici.

„Pod dozorem hygieniků jsou dospělí a také děti ze škol, které byly v kontaktu s nakaženými," řekl náměstek přerovského primátora Dušan Hluzín (TOP 09), jenž má na starosti oblast školství.

Dbejte zvýšené opatrnosti

Ředitelé dotčených škol budou informovat děti i rodiče o zavedených protiepidemických opatřeních.

„Žádáme také ostatní Přerovany, aby dbali zvýšené opatrnosti a důsledně dodržovali desinfekci rukou," zdůraznila vedoucí odboru sociálních věcí a školství magistrátu Romana Pospíšilová.

Také v ubytovnách, kde byla žloutenka potvrzena, byla zavedena nezbytná opatření – zvýšený úklid a desinfekce

společných prostor, v prostorách jsou umístěny prostředky na mytí rukou včetně jednorázových papírových ručníků.

Kvůli obavám z výskytu žloutenky u jednoho dítěte, který se ale dosud nepotvrdil, se rozhodli zvýšit hygienu také na ZŠ J. A. Komenského v Předmostí.

„Nakoupili jsme hygienické prostředky, zrušili ručníky a děti používají jen papírové ubrousky. Informovali jsme rodiče. Jsem ubezpečována, že výskyt na naší škole není – nicméně i tak učiníme preventivní hygienická opatření, a to i v mateřských školách. Učitelé budou mít speciální třídnické hodiny, na nichž dětem vysvětlí, jak si mají mýt ruce," uvedla ředitelka školy Věra Václavíčková.

Podle krajské epidemioložky Růženy Haliřové se prověřují kontakty nakažených ratolestí a hygienici se snaží vypátrat původ nákazy.

„Jestliže se lidé nesvěří, že se zúčastnili nějaké společné akce, nemůžeme s jistotou říci, zda spolu tyto případy nějak souvisejí. Děláme ale veškerá opatření, aby se zamezilo dalšímu šíření nákazy," uzavřela.