Do řádných komunálních voleb, které jsou v příštím roce, tedy zřejmě dovládne dvojkoalice hnutí ANO a SpP. Opírat se chce o hlasy zastupitelů napříč politickým spektrem.

Strany doufají, že se na zásadních věcech, jako je schvalování rozpočtu a investice na příští rok, s opozicí nějak domluví.

Zástupci Nezávislých přinesli na nedělní jednání koaliční rady písemné vypovězení smlouvy a stvrdili tak svůj odchod z vedení města.

Strana Za prosperitu Přerova učinila stejný krok už během minulého týdne. Jaký bude další scénář?

„Dohodli jsme se, že nebudeme hledat nového koaličního partnera, a budeme pracovat dál v rámci dvojkoalice. Ve věcech, které jsou zásadní pro Přerov, chceme dohodnout širší konsensus politických stran,“ shrnul Petr Vrána.

Ze střechy bývalého hotelu Strojař je Přerov vidět jako na dlani.
Přerovanům se ukáží útroby Strojaře i výhled z jeho střechy
Nezávislí a strana Za prosperitu opouští přerovskou radniční koalici. Na tiskové konferenci zprava - Jiří Pospíšil, zastupitel Za prosperitu, vedle něj lídr strany Za prosperitu Radek Pospíšilík (uprostřed), vlevo Petr Hermély - lídr Nezávislých
Přerovskou koalici opustily dvě strany. Vadí nám arogance a rozpory, vysvětlily

Přestože to politici nahlas nepřiznávají, nějaké schůzky se zástupci stran, jež sedí v opozici, už proběhly.

Ani zástupci stran, které koalici opustily, ale zřejmě nebudou svým bývalým partnerům ve vládě města házet klacky pod nohy.

Zájmem všech je, aby pověst Přerova ještě více neutrpěla - město totiž čekají v příštím roce velké dopravní stavby a je zapotřebí dokončit započaté projekty.

„Bylo nám řečeno, že do dalšího jednání zastupitelstva budou svoláni představitelé klubů politických stran, abychom se dohodli na scénáři pro následující období. Nechceme ze dne na den se vším praštit a nebudeme dělat žádné truc podniky. Prioritní pro nás zůstává prosadit věci, které jsou v Plánu pro Přerov,“ konstatoval lídr Nezávislých Petr Hermély.

Ilustrační foto.
Čechovu ulici zavře oprava, u nádraží bude husto

ODS vadí mlčení

Zástupcům ODS ale připadá postoj vedení radnice liknavý a stěžují si na špatnou informovanost. Primátor města Vladimír Puchalský z koalice Společně pro Přerov se ke krizi na radnici přímo nevyjádřil a nechává za SpP mluvit lídra hnutí ANO Petra Vránu.

„Týden po rozpadu koalice vlastně nic nevím. Do dnešního dne nebyli svoláni ani předsedové klubů stran, aby byli o věci informováni. Vždy se mluvilo o nutnosti diskutovat a komunikovat. Kdy jindy, než teď, by se mělo mluvit?“ pozastavuje se zastupitel Michal Zácha (ODS).

Postoj ostatních stran, které jsou v opozici, je o něco smířlivější. Problémy vládnoucí koalici zřejmě nebudou dělat komunisté ani sociální demokraté.

„Nemáme zájem krizi prohlubovat, spíše situaci uklidnit. Pokud bude menšinová radnice předkládat rozumné návrhy, které jsou v souladu s našimi představami, nemáme problém je podpořit,“ řekl zastupitel a poslanec za KSČM Josef Nekl.

„Koalice je sice rozhádaná, ale oni to nějak domačkají a dotlačí do voleb. Nepředpokládám ani, že dojde na personální změny,“ vyjádřil svůj názor zastupitel Břetislav Passinger (KSČM).

Odklízení sutin po zdemolovaných domech v bývalém romském ghettu ve Škodově ulici.
Poslední ruiny ve Škodově půjdou k zemi. Zmizí do konce roku

Sociální demokraté mají podobný přístup.

„Nemyslíme si, že platí - čím hůře, tím lépe. Nijak zvlášť těmi rozbroji nejsme nadšeni. Doba, kdy se bude schvalovat rozpočet, je navíc k turbulencím ta nejméně vhodná. Ani skupina kritiků podle mě nemá ujasněno, co dál,“ vyjádřil svůj názor zastupitel Michal Chromec (ČSSD).

Podobného mínění je i Radovan Rašťák (ČSSD).

„Naším cílem není destabilizovat Přerov a podpoříme projekty, které budou pro město přínosem. Pokud něco nebude v souladu s obecním zájem, budeme stejně kritičtí jako dosud. Teprve další vývoj ukáže, jestli je koalice schopna pokračovat, nebo ne,“ zhodnotil.

Podle lidovců je nejzásadnější schválit rozpočet.

„Pokud by se na jeho schválení dalo dohodnout napříč politickým spektrem, mohlo by se například s tichou podporou nějakých stran nebo jednotlivců dovládnout,“ uzavřel Tomáš Dostal z KDU-ČSL.

Přerovský primátor Vladimír Puchalský (Společně pro Přerov) v září 2017
Přerovská vláda se rozpadla. Co na to opozice?