Pivovary na Olomoucku potvrzují, že některé hospody přestaly vařit a drží jen výčepy.

Poslední prosincový týden se loučili s hosty ve vyhledávaném podniku v Rooseveltově ulici, kde nabízeli vynikající americkou kuchyni v kulisách s originálním kusem Fordu Mustang a motocykly místo barových stoliček. Stejně jako jinde i zde v reakci na zdražování surovin a energií vloni upravovali ceny jídel a nápojů, ale tržby padaly a dál už by provoz nedával ekonomicky smysl. Po pěti letech stylová restaurace zavřela. Prostory jsou nyní k pronájmu.

Lidé budou šetřit, nepřežili bychom

„Náklady za energie nám vzrostly asi o sto dvacet procent. Říkala jsem si, že po covidu už to zvládneme, ale ne. Leden, únor a březen, až do května, budou lidé hodně šetřit, nepřežili bychom,“ sdělila České televizi provozní Jana Joukalová.

Lítost vyjadřovali lidé na sociální síti. „Skvělá unikátní hospoda s dobrým jídlem i obsluhou. Je víc než škoda, že zavírají podobné podniky. Přeji vám do budoucna jen to dobré,“ stojí v jednom z příspěvků.

S novým rokem neotevřely ani dvě provozovny na Dolním náměstí, a to restaurace Pod Limpou a Pivnice U Lukáše. „Ukončil jsem provoz. Bylo to plánované z mé strany a po dohodě s majitelem nemovitosti,“ reagoval provozovatel značek Jiří Šmoldas, který má roky i nedaleký podnik U Červeného volka. „Na ten se nyní budu soustředit,“ podotkl.

Hostinec U Lochmanů v Loučanech skončil. Covid přežil, provozovatele k ukončení činnosti donutila inflace, 22. září 2022
U Lochmanů zavřeli. Covid jsme přežili, krizi už ne, povzdechla si hostinská

Některé podniky na periferii Olomouce a v okolních obcích zavřely už vloni, například restaurace v Loučanech. Jinde to ale rozhodně vzdávat nechtějí a zatím redukují provoz. „Víme o několika restauracích, kde kuchyň zavřeli a mají jen výčepy. Otevírají od poloviny týdne,“ popisoval situaci spolumajitel pivovaru v Náměšti na Hané Luboš Jadrníček.

„Přežili jsme covid a po deseti nebo dvaceti letech provozu to pro hostinské není jednoduché jen tak zabalit. Všichni čekáme, jak budou zákazníci reagovat v příštích měsících. Od ledna má řada lidí nové výměry záloh na energie, vše se zdražilo. Lidé jsou nuceni šetřit,“ popisoval.

Návrat do starých časů nabídl pivovar Jadrníček z Náměště na Hané. S osmičkou pivem, Kombajnistou, sklízí v horkých letních dnech obrovský úspěch. 25. července 2022
Kombajnista vzešel z pivní alchymie. Osmička z Hané má obrovský úspěch

Jadrošovu krčmu, podnik v Olomouci U kovárny, nehodlá nijak omezovat, i když měsíční záloha na elektřinu se mu zvedla na trojnásobek. „Máme tam výborný personál a nechceme jim komplikovat život tím, aby si hledali něco na půl úvazku. Dva tři měsíce to nějak přežijeme a na jaře bude lépe. Musí. Lidé se budou chtít bavit, nebude se přece sedět doma u lahváče. Dobrá hospoda byla je a bude součástí naší české kultury,“ uzavřel optimisticky svůj výhled Luboš Jadrníček.