Volby do sněmovny začínají za

Nahrávám odpočet ...
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

V Lobodicích se ve velkém koštovala slivovice. Podívejte se

Lobodice /ROZŠÍŘENO, FOTOGALERIE/ - Lobodice – Na jiných degustačních soutěžích mezi sebou soupeří vzorky pálenek od nejrůznějších pěstitelů. Košt, který se ale konal v sobotu večer v Lobodicích na Kojetínsku, byl trochu jiný. Milovníci dobré pálenky měli na výběr ze šestatřiceti vzorků od jediného pěstitele – Antonína Svobody. Mohli ochutnat slivovici ze švestek, ale i třešňovici nebo netradiční vrabčinku, jeřabinku či vínovici.

12.2.2012
SDÍLEJ:

Košt slivovice v LobodicíchFoto: DENÍK/Petra Poláková-Uvírová

„Celý život jsem se věnoval vinařství, na důchod jsem ale vyměnil víno za pálenici,“ svěřil se pěstitel, který má na svém kontě úspěchy v několika degustačních soutěžích. Získal prvenství třeba na koštu ovocných pálenek v Pavlovicích u Přerova, kde v silné konkurenci 136 vzorků zabodoval se svou slivovicí ze švestek.

Nápad uspořádat degustaci vlastních pálenek v Lobodicích vznikl před rokem.

„Teď je to druhý ročník. Lidé můžou posedět u cimbálu a v té zimě se trochu zahřát a pobavit se,“ řekl. V sobotu se jich v kulturním domě sešly desítky a k poslechu jim vyhrávala cimbálová muzika ze Slovácka.

Pěstitel Antonín Svoboda má ve svém ovocném sadě přes sto dvacet stromů. „Kromě pálenky ze švestek, třešní, jablek, meruněk či hrušek zkouším i novinky. Třeba vrabčinka, to je destilát z plané třešně, grappa jsou zase výlisky z vinného mláta. Výborná je i durancie,“ přiblížil.

A jakými zásadami se jako pěstitel řídí?

„Mám heslo, že na uřezané haluzi už nic nezarodí. A také by se mělo pít tak, aby chutnalo i na druhý den,“ prozradil s úsměvem svůj recept. Aby byla slivovice dobrá, je prý důležitá jemnost, lahodnost a ovocnost. „Pálit se má jen zralé ovoce a nic se nesmí uspěchat,“ dodal.

Na degustaci slivovice přijeli do Lobodic i organizátoři Vranovské štamprle na Prostějovsku, která se letos uskuteční už podesáté. „Mě asi ze všeho nejvíce interesuje višeň, protože je pracné ji vyrobit. Měli jsme ale i speciality jako pálenku z jahod nebo feferonek. Ta se ale doporučuje až jako poslední vzorek na degustaci,“ poznamenal také Vítězslav Šimek, jeden z organizátorů této soutěže.

Autor: Petra Poláková-Uvírová

12.2.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Ilustrační foto.

Řidič chtěl vycouvat, srazil stařenku

Rondely v centru Přerova jsou po opravě už průjezdné
14

Sláva! Rondely v Přerově už jsou průjezdné

Bojovala jsem i za dceru, říká Jana, které v těhotenství zjistili rakovinu

ROZHOVOR / Těšila se příchod dcery a spokojený život po boku svého partnera. Osud jí to ale zkomplikoval. V osmnáctém týdnu těhotenství jí nalezená bulka převrátila život naruby a musela bojovat – ne o jeden život, ale hned o dva. O tom jak prožívala nejtěžší chvíle svého života nám usměvavá Jana Ryšánková řekla v dojemném rozhovoru.

Nejlepší turistickou akcí kraje je Hefaiston, bodovala i restaurace v Přerově

Celosvětové setkání uměleckých kovářů s názvem Hefaiston na hradě Helfštýně, které má už šestatřicetiletou tradici, se stalo nejlepší turistickou akcí Olomouckého kraje.

Přerovský oslavenec Plášek: Jsem rád, že si na dědka vzpomněli

Byl to jeho večer. Hokejista Přerova Karel Plášek v den utkání s Prostějovem slavil 44. narozeniny a oslavy mu vyšly parádně. V jeho režii probíhal samotný zápas, i následné oslavy s přerovskými fanoušky.

Nepropásněte! Prvňáčci ze ZŠ Všechovice a Osek nad Bečvou

Ojedinělý seriál Deníku Naši prvňáci pokračuje dalším dílem. Ve vašem Deníku tak ve středu najdete další výjimečné tablo našich nejmenších školáků.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení