„Skončil nám dlouhodobý projekt, ve kterém jsme pátrali po minulosti místních domů. Narazili jsme samozřejmě i na školu. Hledali jsme různé dokumenty a připravili vystoupení, které bylo zaměřeno přímo na Lobodice," uvedla ředitelka školy Jana Blažková, která sama oblékla dobový kostým, a to včetně dámského klobouku.

„Nejsem si jistá, jestli bych v té době chtěla žít. Jsem asi moc emancipovaná, v některých situacích bych se asi necítila úplně dobře," dodala s úsměvem.

Hned dvě dobové scénky si připravili pracovníci přerovského muzea. Učitelku ručních prací si v lobodické škole „střihla" i muzejní pedagožka Kateřina Tomešková.

„Počátek století je důležitý i pro historii města Přerov, a Lobodice nejsou daleko. Tehdy zřizování škol a vzdělanost hodně stoupala, to nás zajímalo. Podobné programy pro děti pořádáme," doplnila.

Pro místní měly oslavy další nostalgický rozměr. Výstava ukázala staré školní pomůcky a hlavně fotografie dětí a žáků, kteří mateřskou a základní školou za roky prošli.

„Při prohlížení alb se mi vybavuje spousta věcí. Jak jsme chodili na Letní, kde jsem měli vystoupení. Tehdy ještě nebylo hřiště," vzpomínala například Anežka Látalová. Do školy chodil její otec i její tři děti.

Návštěvníci si také mohli vyzkoušet, jak funguje knihtisk nebo zvěčnit se v improvizovaném fotoateliéru. Na výročí školy v Lobodicích hned tak nezapomenou.