Sportovní klub slaví v letošním roce 65. výročí od svého založení, téměř stejně stará je i budova loděnice, která v areálu stojí.

Uvnitř je společenská místnost a kuchyňka.

Největší část pak zabírá prostor pro trénink a výbavu.

Dřevěné trámy jsou od povodní z roku 1997 napadené houbou, podlaha se propadá.

O potřebě nové loděnice se mluví už několik let, k realizaci ale přistoupilo až současné vedení.

„V srpnu pořádáme festival dračích lodí, a po jeho skončení se začne s demolicí loděnice. Na podzim by se měla postavit hrubá stavba," nastínila předsedkyně oddílu Jitka Šupčíková.

Nová loděnice vyroste na půdorysu původní budovy, o patro se ale zvýší, střecha zachová tvar do písmene A.

Současná podoba kojetínské loděnice

Současná podoba kojetínské loděnice. Autor: DENÍK/Iva Najďonovová

Nemůže tam být taková šopa

Tento návrh ale kritizují někteří členové, kteří raději oslovili kojetínského architekta Boleslava Leinerta, aby vytvořil širší vizi možného sportovního a rekreačního areálu.

„Všichni bychom chtěli novou loděnici, ale nechceme si postavit jenom boudu, kterou současný návrh připomíná. Místo má svou historii," zmínil jeden ze členů oddílu Jaroslav Kačírek.

„Je to vzácné území, nemůže se tam postavit taková šopa," souhlasí Boleslav Leinert, který byl jeden ze zakládajících členů kanoistiky v Kojetíně.

Ambiciózní návrh Boleslava Leinerta počítá s kruhovým půdorysem loděnice, ale také s kempem s deseti chatkami a parkovištěm.

„Projekt jsem rozdělil na dvě části – území pro vodáky a pro ty, kteří přijedou po cyklostezce do kempu. V loděnici je dostatečně prostorné sociální zázemí, prostor pro rozhodčí, klubovna," nastínil architekt.

Zvýšený pohyb turistů a cyklistů se dá očekávat i díky plánované cyklostezce z Kroměříže do Olomouce, která povede v Kojetíně podél řeky Moravy.

Úžasný návrh, ale nepřijatelný

Jeho vize je podle vedení klubu nereálná.

„Území patří do třetí povodňové zóny. My můžeme stavět pouze na stávajících základech. Návrh pana Leinerta vypadá úžasně, ale pro nás je naprosto nepřijatelný. V takovém rozsahu nám tady nikdo stavět nepovolí," upozorňuje předsedkyně Jitka Šupčíková.

Podoba nové budovy je i přesto pro některé nepřijatelná.

„Pro město to byla dlouhá desetiletí rekreační oblast, alespoň zvenku by to mohlo nějak vypadat. To tam může zůstat ta historická budova, ke které mají všichni nostalgický vztah," navrhuje Jaroslav Kačírek.

Současná podoba kojetínské loděnice

Současná podoba kojetínské loděnice. Autor: DENÍK/Iva Najďonovová

Peníze z festivalu i plesu

Schválení současného návrhu a získání stavebního povolení předcházela dlouhá jednání. Areál byl totiž při povodních v roce 1997 a 2002 pod vodou.

„Podmínky určuje Povodí Moravy, to rozhoduje o tom, co tady může stát. Novou loděnici musíme zvednout nad stoletou vodu, což je o metr výš a dalších 50 metrů musíme mít zdivo z keramických tvárnic, které povodním odolá," přibližuje problematiku další ze členů oddílu Aleš Zendulka.

Rozpočet stavební akce je 5,5 milionů korun. Klub počítá s vícezdrojovým financováním.

„Využijeme výtěžek z dračího festivalu, máme odložené peníze i z plesu, který pořádáme. Od kraje jsme získali dotaci ve výši 1,5 milionů korun, o finanční podporu jsme žádali na Ministerstvu školství a doufáme, že získáme dotaci i od města," doplnila Jitka Šupčíková.

Dotaci je nutné vyúčtovat do konce roku, postavit by se tedy měla hrubá stavba s obvodovým zdivem a střechou, popřípadě okna a dveře.

Posilovna, klubovna, pokoje

V přízemí nové loděnice by měla být posilovna, sociální zařízení, šatna, sprchy i prostor pro klubový život s kuchyňkou.

Na patře by polovina plochy měla sloužit jako klubovna s prezentací oddílu i místem pro rozhodčí během závodů.

V druhé části by měly být čtyři pokoje s celkovou kapacitou do dvaceti míst.

„Budova nám už teď padá na hlavu, nemůžeme čekat. A částečné opravy nejsou řešení," uzavřela Jitka Šupčíková.