Její název je odvozen od osobního jména Čelech s příponou -ovice. Samostatnou obcí jsou Čelechovice od roku 1990.

Ve vsi žije 110 obyvatel a jejich počet se podle starosty Zbyňka Pochyly příliš nemění.

Kdybyste měl jmenovat nejdůležitější věc, již teď v obci máte vykonat, která by to byla?
Prioritou letošního roku je rozšíření veřejného osvětlení, a to v lokalitě novostaveb a budoucího sportovního zázemí obce.

Co považujete za největší úspěch vaší obce, kterého se letos podařilo dosáhnout?
V polovině roku je těžké hodnotit stanovené cíle. Hlavní akce rozšíření veřejného osvětlení probíhá bez problémů a na zhodnocení si musíme počkat na konec roku.

Co je podle vás největším problémem vašeho současného starostování?
Největším problémem menších obcí je získání finančních prostředků na větší a finančně náročné akce, jako je v naší obci vodovod, kanalizace a vybudování kvalitního sportovního zázemí. Dalším velkým problémem je čas. Pokud má člověk stíhat zaměstnání a ještě k tomu starosti s vedením obce a pojmout stále nové a nové zákony, je to právě čas, který neustále chybí.

Obyvatelé obcí dnes často trpí nedostatkem kulturního vyžití. Jak je to u vás? Pečujete o své obyvatele i po kulturní stránce? Daří se u vás spolkům a kulturnímu životu?
Myslím, že v naší malé obci je dostatek kulturních akcí, kde se na jejich přípravách podílí většina obyvatel a za to jim patří velký dík. Pořádáme jak dětský maškarní bál, dětský den, tak i pravidelné vánoční posezení se seniory.

Straší vás odliv obyvatel z obcí do velkých měst a aglomerací? Nemáte strach, že se vesnice zcela vylidní? Máte možnost jako starostové s tím vůbec něco udělat?
Počet obyvatel v Čelechovicích se v průběhu mého funkčního období výrazně nezměnil, dá se říci, že je stabilní, proto z výraznějšího odlivu nemám obavy.
Ovlivnit případný odliv obyvatel je velmi obtížné, protože s naším rozpočtem nejsme schopni nakoupit pozemky a už vůbec ne finančně pokrýt jejich zasíťování tak, abychom mohli nabídnout stavební pozemky budoucím novým občanům. Proto jsme při schvalování Úúemního plánu naší obci výrazně rozšířili území, kde je možné stavět.

Zkuste vyjmenovat tři důvody, proč se právě ve vaší obci dobře žije.
Naše obec leží na půli cesty mezi Přerovem a Olomoucí. Desetiminutový dojezd do těchto větších měst zaručuje pocit dostupnosti, a přesto neztratíte pohodlné bydlení v klidném prostředí.

Kdybyste si mohl vybrat nějaké místo na světě, kde byste chtěl žít, a nesměla by to být vaše obec, kde by to bylo?
Rád vyjedu za hranice naší země, ale doma se cítím tady v České republice.

AUTOR: MARTIN VOJÁČEK