Májka se v Brodku u Přerova po dlouhá léta nestavěla, proto Český svaz chovatelů vzal iniciativu do svých rukou a rozhodl se tradici obnovit.

Původně směli májku chystat jen svobodní mládenci. Porazili v lese smrk a zbavili ho až do špičky kůry. Zatím ve vesnici upletly dívky na vdávání věnec a ozdobily jej květy. Chlapci přinesli kmen do vsi a pod jeho vrchol pověsili věnec, nakonec byl kmen vztyčen a mládež okolo něj tančila. V této podobě se ale májová slavnost v Brodku nekonala.

„Chtěli jsme uspořádat především akci pro celou rodinu, aby lidé přišli, promluvili spolu a pobavili se. A protože si nepamatuji, že by se májka někdy u nás v Brodku někdy stavěla, využili jsme toho a tento zvyk pro místní obyvatele obnovili,“ vysvětluje jeden z organizátorů akce, předseda svazu chovatelů Jiří Drápal.

První ročník této májové slavnosti si užily především děti. Měly za úkol májku pořádně nazdobit barevnými stužkami a za odměnu pro ně byly připraveny soutěže a hry a sladké i slané mlsání. Přípravy dětské zábavy se ujala Jaroslava Drápalová, která děti překvapila stanovišti, na kterých se střílelo fazolemi na balonky, vyráběli se obří mýdlové bubliny, krmil se medvěd barevnými míčky. Chovatelé přinesly i kuřátka pro obveselení nejmenších a pro milovníky opékání bylo kromě grilu připraveno i ohniště.

„Akce se nám vydařila, děti byly spokojené,“ usmívá se Jaroslava Drápalová. „Příští měsíc, prvního června májku pokácíme, spojíme to s dětským dnem a chovatelskou přehlídkou, bude to další příležitost, jak se setkat a společně si užít den,“ dodává Jiří Drápal. 

Jarní jízdy zručnosti v areálu přerovských Montáží
Koráby silnic i luxusní motorky. Sezona veteránů začala