„Podle prvních výsledků a stavu porostů to vypadá, že úroda bude nadprůměrná. Výnos se zatím těžko odhaduje a nerad bych předjímal, ale bude to vysoko nad 40 metráků po hektaru u řepek. U pšenic se bude pohybovat kolem osmdesáti metráků. Zrno je kvalitní, potravinářské," pochvaluje si předseda Zemědělského družstva v Kokorách Vladimír Lichnovský.

Kombajny vyjely do polí tento týden a některé odrůdy už jsou pod stodolou. „Vyjížděli jsme už v pondělí, abychom sklidili rané odrůdy pšenice. V těchto dnech jsme v řepce ozimé. Potřebujeme tak čtrnáct dní dobrého počasí a rok bychom mohli hodnotit úspěšně," řekl.

Může naděje zemědělců na dobrou úrodu něco zhatit? Jedině příroda, a ta dokáže být zrádná, jak ukázala poslední léta. Přerovsko zasáhlo před čtyřmi lety povodně, které s sebou vzaly část úrody, kvůli holomrazům a suchu splakali hospodáři nad výdělkem také předloni.

„Zamíchat kartami může jediná bouřka, kdy popadají kroupy a tady ty porosty řepek by byly na zemi vymlácené a pšenice poškozené," nastínil Vladimír Lichnovský. Podle něj mají zatím zemědělci sklizeno asi dvacet procent řepky. S obilím jsou teprve na začátku.

Zemědělské družstvo v Kokorách patří na Přerovsku k největším.

„Obděláváme dva tisíce hektarů, z toho 300 hektarů řepek, 700 hektarů pšenice, 320 hektarů ječmene, máme také něco přes 100 hektarů kukuřice, 40 hektarů máku a zbytek jsou krmné plodiny," upřesnil.

Situace v Rokytnici

Kombajny vyjely do polí také v Rokytnici u Přerova.

„Úroda vypadá dobře, ale nebude to takové, jak jsme všichni čekali. Naše očekávání bylo s ohledem na průběh zimy ještě větší. Na řepkách a jarních ječmenech se ale podepsalo červnové sucho, které panovalo i v zimě a na jaře," zhodnotil agronom Zemědělské společnosti Pobečví v Rokytnici Jaroslav Mackovík.

„Semínka a obilky nejsou nalité tak, jak by měly, a proto bude úroda o něco nižší. Ani případné srážky už žně nezachrání, ale mohly by pomoci alespoň kukuřicím a dalším plodinám," dodal. Žně začaly na polích v Rokytnici v pondělí.

„Pokud bude příznivé počasí, budeme mít úrodu pod střechou do dvou týdnů," zmínil.

V Troubkách jsou se sklizní nejdále

Sucho potrápilo i zemědělce v Troubkách, kde jsou se sklizní asi nejdále.

„Od loňského září do dnešního dne spadlo jen 250 milimetrů vody, což je špatné. Řepky ale dopadly dobře a výnos je přes 4 tuny z hektaru. Sklizené máme i ječmeny, u kterých je výnos kolem šesti tun. Zbývají už jen pšenice," řekl Vladimír Kratochvíl, agronom Troubecké hospodářské.

Podle Vladimíra Lichnovského ale není sucho tím nejhorším, co by zemědělce mohlo potkat.

„Staří hospodáři měli poučku, že sucho bídu nenadělá. Mnohem horší je, když úroda shnije. Rostliny zvládají sucho lépe, než když to na poli hnije," uzavřel.