Ve městě dnes žije zhruba pět stovek ukrajinských uprchlíků.

Schůzka se uskutečnila v prostorách magistrátu ve Smetanově ulici. Zasedací sál doslova praskal ve švech a informovat se na věci, které je zajímaly, přišlo na 115 ukrajinských uprchlíků. V Přerově našli azyl poté, co utekli z válkou zmítané země.

„Akci jsme nazvali neformálně „ukrajinské kafe“ a rádi bychom ji znovu zopakovali počátkem června. O děti bylo postaráno v provizorním dětském koutku,“ přiblížil Petr Kouba (ODS), náměstek primátora pro školství a sociální záležitosti. Kromě vedení města na setkání dorazili také zástupci Úřadu práce a neziskových organizací - Charity a Člověka v tísni.

Nejvíce otázek se týkalo školství - rodiče se zajímali o zápisy dětí do mateřských škol a nutnost očkování.

„Mnozí lidé utíkali v těžkých časech, někteří u sebe neměli žádné dokumenty. Zjišťovali jsme jim také informace o praktických lékařích,“ doplnil Kouba.

Fara v Předmostí se stala dočasným útočištěm uprchlíků z Ukrajiny. 4.3.2022
Uprchlíci se z fary v Předmostí musí odstěhovat, našli jim byty

Od září do běžné výuky

Děti uprchlíků už navštěvují mateřské a základní školy v Přerově - nejvíce je jich aktuálně na ZŠ Trávník a ZŠ Želatovská.

„Od září už budou normálně začleňovány do výuky, protože na školách skončí projekt výukových skupin. S otázkou zápisů do školek a škol problém nebyl,“ poznamenal náměstek primátora.

Debata se vedla i o nabídkách práce, které představil ředitel přerovského Úřadu práce. Došlo i na dotazy ohledně způsobilosti, kvalifikace a jazykových zkoušek.

„Jako město nabízíme ukrajinským uprchlíkům práci třeba v technických službách. Problémem ale je, že firmy většinou poptávají méně kvalifikované síly a nebo pomocné práce a lidé, kteří k nám přicházejí, mají vyšší kvalifikaci. Žijí u nás učitelé, ale na možnosti uplatnění se ptala i jedna paní s doktorátem,“ zmínil Petr Kouba.

Řešily se i volnočasové aktivity dětí - prostory pro kroužky a setkávání maminek třeba nabídlo Středisko volného času Atlas a Bios, někteří rodiče se ptali i na možnosti sportování dětí.

Lidé z Ukrajiny, kteří utekli před válkou, našli azyl na faře v Dřevohosticích.
Ukrajinské děti v Dřevohosticích už chodí do školy, místní jim pomáhají

Práce a čeština

Ukrajinci, kteří na setkání přišli, odcházeli spokojení.

Například Maryna Arkhypenko, která uprchla se dvěma dětmi z Kyjevské oblasti, je ráda, že se jí podařilo sehnat práci.

„Pracovala jsem na Ukrajině jako animátor s dětmi, takže bych časem ráda našla uplatnění v tomto oboru. Teď mám možnost získat místo v kanceláři ve firmě v Bystřici pod Hostýnem,“ svěřila se žena, která má třináctiletého syna a desetiletou dceru.

Obě děti navštěvují Základní školu Trávník v Přerově.

„Děti jsou bystré a učí se česky. Já samozřejmě s nimi - beru i soukromé hodiny češtiny,“ dodala dvaatřicetiletá žena, která bydlí s dětmi v Újezdci u Přerova.

Ilustrační foto
Práci už našlo 1 400 uprchlíků v kraji, většinou uklízí či montují