K zemi půjde šest třicetimetrových letitých topolů, které dotvářejí atmosféru tohoto místa.

Přerované by ale tentokrát neměli podléhat zbytečné nostalgii stromy už jsou ve špatném zdravotním stavu.

„Kořeny topolů narušují asfaltový chodník, který čeká ještě v letošním roce oprava. S kácením dřevin se začne 15. března a do týdne by mělo být u konce. Pokud nebudou vhodné klimatické podmínky, může se termín ještě posunout," zmínila mluvčí přerovského magistrátu Lenka Chalupová.

ČTĚTE TAKÉ: Čtyřicet kilo výkalů za směnu. Jak se uklízí Přerov po zimě

Přírodě to nevadí, lidi ohrožuje

Podle odborného posudku dendrologa jsou stromy ve stadiu starých jedinců a projevuje se u nich stagnace růstu, snížená stabilita, ústup koruny a výraznější výskyt suchých a odumřelých větví.

„Postranní větve mají sklon růst příliš do délky, což vede k přetížení korun stromů na jednu stranu a tím i ke snížení jejich stability. Topoly se těžko stabilizují řezem, aby zůstala primární koruna zachována a strom byl provozně bezpečný," vysvětlila Hedvika Hubáčková z přerovského magistrátu, která má ve městě na starosti zeleň.

Některé dřeviny navíc nadzvedávají chodníky, takže jsou nebezpečné i pro kolemjdoucí.

Dendrologický posudek vypracovaný arboristou Radovanem Kučerou říká, že už jsou topoly na hranici své životnosti, a proto doporučuje jejich vykácení a nahrazení jiným, vhodnějším druhem.

Proti kácení dřevin u Laguny nic nenamítají ani přerovští ornitologové.

„Problém je v tom, že topoly mají hodně měkké dřevo a strom se postupně rozpadá. Přírodě to nevadí, ale v místech, kudy procházejí rodiny s dětmi na přírodní koupaliště a přikrmují tu kačeny a kde je v blízkosti také restaurace, jsem z důvodu bezpečnosti pro vykácení," řekl ornitolog Jiří Šafránek.

ČTĚTE TAKÉ: Kácet či nekácet? Přerované mohou nově "mluvit" do odstraňování stromů

Posilovna, discgolf… vodní lyže?

Laguna je vyhledávaným odpočinkovým místem Přerova, které přeje i sportovním aktivitám.

Je zde hřiště na míčové hry, v minulosti tu byly instalovány také koše pro discgolf a na venkovním prostranství vznikla posilovna pro dospělé.

Hřiště tu mají i děti a v těsném sousedství se nachází skatepark a bikrosová dráha.

Se záměrem provozovat na Laguně vodní lyžování, se loni obrátila na přerovské radní také společnost z Brna.

ČTĚTE TAKÉ: V Přerově zmizelo další hřiště, bylo zastaralé