„K založení biokoridoru využijeme netradiční postup - zkombinujeme řízené zásahy pro založení lučního společenstva a výsadby keřů s přirozenou obnovou biotopu za pomoci přírody,“ vysvětluje předseda spolku Petr Rejzek.

Tento přístup je podle něj možné použít díky dozoru ekologů, kteří průběžně sledují vývoj rostlinného společenstva i osídlování živočichy. „Pozemek už teď pomáhá zvyšovat biodiverzitu v jinak intenzivně využívané zemědělské krajině,“ dodává.

Do projektu se může zapojit finančním darem nebo přiložením ruky k dílu i široká veřejnost. Lidé najdou veškeré informace na webových stránkách Koroptvicky.cz.

Osmnáctiletý řidič opelu, který v neděli ve dvě ráno projížděl Uhřičicemi, nezvládl jízdu a jeho auto skončilo v plotě.
Mladík se posilnil alkoholem, jeho auto skončilo v plotě

„V pilotní lokalitě u hvězdárny, kde obnovujeme biotop pro polní ptáky, už zahnízdily koroptve. Pozemek jsme přitom převzali teprve nedávno. Vytyčili jsme kolem něj pásmo biodiverzity, značené cedulkami po obvodu pozemku. Žádáme zdejší zemědělce o šetrné hospodaření v dosahu čtyřiceti metrů a veřejnost o venčení psů pouze na vodítku,“ líčí.

Ochránci přírody nechají až do vyvedení mláďat v létě zarůstat plochu bylinami, které měly semennou zásobu v půdě nebo nalétly z okolí. Jedná se většinou o běžné plevele, jako jsou drchnička rolní, hluchavka nachová, hrachor hlíznatý, kokoška pastuší tobolka, lebeda rozkladitá nebo vlčí mák, které do krajiny patří a jsou důležité jako potrava pro motýly, čmeláky a ptáky. „Bez nich není možná přírodní rovnováha v zemědělské krajině,“ podotýká Petr Rejzek.

Ilustrační foto.
Řídil cizí auto, pak před policisty utekl do polí

Vydatné jarní deště pomohly rozvinout bylinný porost tak, že vypadá jako přírodní květinový záhon. To přilákalo k hledání potravy spoustu motýlů, ale i bažanty a koroptve, kteří tu dokonce hnízdí.

„Koroptev polní je vlajkovým druhem české zemědělské krajiny a je citlivým bioindikátorem, jenž ekologům říká, zda jsou změny v krajině prováděny dobře. Otázkou dalších let bude, jestli se tu podaří malou koroptví populaci udržet,“ říká.

Dobrým znamením jsou pro spolek ochránců přírody osvícení domkaři, kteří u hvězdárny vymezili pozemky ze sousedního velkého půdního bloku, na kterých dávají větší prostor přírodě. I ty dnes bují životem a koroptve sem chodí za potravou.

Trabant sraz Morava v kempu Žralok na Plumlově 2019
Do Plumlova se sjelo rekordních 242 wartburgů a trabantů. Podívejte se

„Plochu dosejeme semeny z okolních luk a položíme tak základ lučnímu společenstvu, které zvýší zasakování vody, ochrání půdu, zlepší mikroklima v okolí a nabídne potravu a domov bezpočtu druhů hmyzu, pavoukům, ještěrkám a ptákům,“ nastiňuje místopředseda spolku Michal Zedek.

V noci sem budou létat za hmyzí potravou netopýři a drobné hlodavce udrží pod kontrolou lasice kolčavy, poštolky, káňata i sovy. „Luční společenstvo pomůže v zakořenění výsadbám řady původních druhů keřů. A při správném managementu tu koroptve mohou mít natrvalo nový bezpečný domov,“ předpokládá.

Spolek zpracoval před lety studii pro celé Přerovsko, kterou podpořilo ministerstvo zemědělství, Olomoucký kraj i město Přerov. Další podobná lokalita má vzniknout také ve spolupráci s obcí Beňov.

Helfštýnská pouť 2019
Helfštýnská pouť přilákala tisíce návštěvníků. Podívejte se