V Domově pro seniory, který se rozhodlo postavit ještě bývalé vedení obce, mělo vzniknout na dvaapadesát bytů. Jenže Turovice si ukrojily příliš velké sousto. Firma v průběhu stavby odstoupila od smlouvy a investiční akci nedokončila v termínu. Obec tedy musí vrátit státu dotaci i s penále. Celkový dluh, který přesáhl částku osmdesát milionů korun, je pro Turovice doslova likvidační.

Obec šetří kde se dá

Zadlužená obec se dvoumilionovým rozpočtem teď musí šetřit, kde se dá. Ročně totiž splácí sumu přes 800 tisíc korun. „Pokrátili jsme všechny výdaje od osvětlení po sečení trávy nebo nutné opravy," vylíčil už dříve starosta Pavel Baďura.

V noci svítí každá druhá lampa, údržba veřejných prostranství je zajištěna „svépomocí" – tedy vlastními silami. Obec má zastavený majetek, nerozvíjí se a o investicích si může nechat jen zdát. Nemůže se podílet ani na akcích v rámci svazku obcí mikroregionu Moštěnka, pod který spadá.

Rozestavěný objekt jde do dražby

Rozestavěný objekt domova pro seniory i s přilehlými pozemky jde nyní do dražby, která by měla proběhnout tento týden. „Její výnos ale zdaleka nepokryje tak vysoké zadlužení," tvrdí přerovská senátorka Jitka Seitlová.

Výsledná dražební cena nemovitých věcí je stanovena na 31 milionů korun, nejnižší dražební podání činí 20,6 milionů. V případě opakované dražby by ale nejnižší podání kleslo na polovinu. „Cena rozestavěného a několik let nevyužívaného objektu i přes péči a snahu obce s časem klesá," upozornila.

Obec přijala v letech 2006 až 2007 na výstavbu dvaapadesáti chráněných bytů investiční dotaci ze státního rozpočtu v celkové výši 44,5 milionů korun. Protože projekt nebyl dokončen, bylo jí nařízeno vrácení dotace a zaplacení penále ve výši sto procent. „Správce daně následně zřídil zástavní právo ke všem nemovitostem a rozpočet obce hlídá finanční úřad," doplnila Jitka Seitlová.

„I kdyby v Turovicích ušetřili každý rok polovinu rozpočtu, musela by být obec i po výnosu z dražby pod restrikcí finančního správce výdajů a dluh by musela splácet dalších přibližně šedesát let," nastínila senátorka, která už loni žádala ministerstvo financí o prominutí penále.

„Tato možnost je bohužel uplynutím řady let od vydání platebního výměru obci zákonem o rozpočtových pravidlech, a to zejména jeho novelou z roku 2011, zcela vyloučena," zmínila.

Turovice patří ke třem nejvíce zadluženým obcím v České republice

Řešením patové situace by byla insolvence, tedy zákonem stanovený způsob úpadku. Ministerstvo se touto možností zabývá už od roku 2010 a stejný požadavek vznesl i příslušný výbor Sněmovny.

„Současná vláda uložila ministerstvům financí a spravedlnosti předložit příslušný návrh zákona, umožňující úpadek obce nebo kraje, do konce loňského června. Na můj dotaz ale ministerstvo financí odpovědělo, že zatím marně žádá rezort spravedlnosti o předložení návrhu," konstatovala senátorka.

Obec Turovice patří spolu s mediálně známou Bublavou a Prameny ke třem obcím v České republice s nejvážnějším dluhovým problémem, tedy dlouhodobým vysokým rizikem platební neschopnosti. Příčinou situace byly podle ministerstva chybná investiční rozhodnutí nebo nařízení odvodů a penále za porušení rozpočtové kázně.