Již tradiční soutěžní akce se zúčastnilo dvanáct týmů, které se utkaly ve dvacítce disciplín. Zvítězilo družstvo ze Staré Vsi, které na stupních vítězů doplnily týmy z Domaželic a Věžek.

Akce začala slavnostním nástupem jednotlivých družstev s vlajkami, při kterém byli kapitáni všech družstev poučeni o pravidlech soutěže. Starosta Horní Moštěnice všem soutěžícím popřál úspěch a mohly začít první disciplíny.

„Setkání je putovní. Minulý rok bylo v Bochoři a předtím tuším v Čechách. Letos se přihlásilo dvanáct družstev," uvedl starosta Horní Moštěnice Vladimír Martínek.

O vítězství se ucházely týmy z Vlkoše, Bochoře, Staré Vsi, Dobrčic, Turovic, Dřevohostic, Beňova, Čech, Líšné, Věžek, Domažlic a domácí Horní Moštěnice. Místní fotbalové hřiště se pro účely soutěže rozdělilo na šest částí. V každé se pak od čtrnácti do sedmnácti hodin odehrála některá z více či méně náročných disciplín.

„Ty se hodnotí na body nebo na čas. Po poslední disciplíně se pak provede sečtení a vítězné družstvo obdrží poháry a věcné ceny," dodal.

Týmy složené z osmi členů absolvovaly celkem dvaadvacet soutěží, mezi kterými nechyběly závody na čtyřmístné koloběžce, na neobvykle rozměrných lyžích či v přeskakování pneumatik.

S instrukcemi ke každé z nich byly závodníci obeznámeni až těsně před absolvováním disciplín. Ty vymýšlí vždy pořádající obec, některé jsou však již tradiční.

„Týmy absolvují například hod vajíčkem na dálku, kop na cíl v brance nebo hod na kelímky. Disciplíny už podle názvů jako Tulivá, Potápěč či Kocour v botách zní netradičně," s úsměvem prozradil Vladimír Martínek.

Soutěžní družstvo musí splňovat několik požadavků. Nesmí dohromady vážit méně jako 250 kilogramů a musí v něm být dva zastupitelé z obce a minimálně tři ženy.

„Jsem tu jako psychická podpora. Náš tým tvoří již léty osvědčení hráči. Na soutěž se ale nedá připravit, na tu se dá hlavně těšit," řekla zástupkyně týmu Renata z Vlkoš.

Návštěvníci začali přibývat po sedmnácté hodině. Mohlo jich být i přes pět set. Po devatenácté hodině pak následovala volná zábava a koncert kapely Jen tak.

„Na akci jsem podruhé. Přijeli jsme povzbudit náš tým z Vlkoš. Snad skončí na stupních vítězů, jako v minulých letech," uvedla jedna z návštěvnic, Lucie Kuželová z Vlkoše.

Celý program provázela také tombola s mnoha cenami a dětské atrakce. Pro děti nechyběl oblíbený skákací hrad.

„Byli jsme i na předchozích ročnících. Před chvílí jsme přijeli a děti se hned vrhly na skákací hrad," uzavřela Lucie Valášková z Horní Moštěnice.