„V letošním roce jsme se rozhodli nakombinovat všechny možnosti - sbírku odstartoval Tříkrálový koncert v kostele, lidé ale potkají i koledníky v ulicích. Kdo chce, může přispět na účet charity,“ shrnula ředitelka Charity Přerov Alena Pizúrová. I letos budou umístěny kasičky na magistrátu, v sídle charity, ale i v některých lékárnách či obchodech. Objeví se i na úřadech obcí.

Největší charitní sbírku odstartoval už v neděli Tříkrálový koncert v kostele sv. Vavřince, na který se přišla podívat asi stovka lidí. Do kostela ale mohli pouze očkovaní a lidé po prodělaném covidu.

„Předloni, kdy ještě chodily v ulicích měst a obcí skupinky koledníků, se výtěžek vyšplhal na 1 milion korun. Loni se podařilo vybrat kolem 750 tisíc a přiznám se, že takovou štědrost dárců jsme vůbec nečekali. Myslím si, že k tomu přispěl i Tříkrálový koncert, který se konal vůbec poprvé. Rozhodli jsme se jej proto uspořádat i letos,“ zmínila.

Novoroční ohňostroj nad řekou Bečvou v Přerově, 1. ledna 2022
VIDEO: Velkolepý novoroční ohňostroj zazářil nad Bečvou v Přerově

Koledníci se vydají do ulic Přerova ve čtvrtek 6. ledna a v kostýmech Tří králů vyrazí kromě dětí z církevní mateřské školy symbolicky na obchůzku také primátor města Petr Měřínský, děkan farnosti Josef Rosenberg a ředitelka charity Alena Pizúrová. Další skupinky koledníků mohou čekat lidé v Přerově a Předmostí v neděli 9. ledna.

„Koledníků bude tentokrát méně, protože jsme kvůli epidemii vynechali oslovování škol. Do Tříkrálové sbírky se tedy zapojí hlavně naši farníci,“ doplnila koordinátorka sbírky Emilie Šmídová.