„Během Tříkrálové sbírky vyrazilo počátkem ledna do ulic na sto šedesát dva skupinek koledníků z osmatřiceti obcí. Například Oplocany se připojily vůbec poprvé," přiblížila koordinátorka sbírky Martina Kejčířová z přerovské oblastní charity.

Nejštědřejší v Nahošovicích, nejvíc se vybralo v Troubkách

Nejštědřejší byli letos lidé v Nahošovicích, což je vůbec nejmenší obec na Přerovsku, která se zapojila. Výtěžek na jednoho obyvatele zde činil v přepočtu 50 korun.

Nejvíce peněz se sešlo v kasičkách koledníků, kteří vybírali milodary v Troubkách – vesnici, jež během ničivých povodní na vlastní kůži zažila, jak důležitá je pomoc těm, co to potřebují. Lidé z Troubek přispěli nejvíce ze všech obcí – 63 tisíc korun. Jen pro srovnání – v Přerově se vybralo 137 tisíc.

Tříkráloví koledníci se většinou setkávali s úsměvy, vlídností a vstřícností lidí, kteří je někdy i sami vyhledávali. Peníze dokonce darovali i ti, kteří v minulosti do sbírky nepřispívali.

Lepší než dárky, tvrdí koledníci

Malí koledníci z přerovské Základní školy J. A. Komenského se dokonce nechali slyšet, že to byl pro ně jeden z nejkrásnějších zážitků a předčil i jejich radost z vánočních dárků.

„Jen jednou se stalo, že dětem otevřel starší pán a řekl: Tady nikdo není a zabouchl před nimi dveře. To byla ale opravdu výjimka," vylíčila Martina Krečířová.

Rodina Hany Velešíkové přispívá do Tříkrálové sbírky každoročně už několik let. Koledníkům pomáhá plnit kasičku od doby, co se přestěhovala do svého domu v Hranicích.

„Přispěli jsme i tentokrát. Tříkrálové požehnání nám obvykle zdobí dveře, a to i celkem dlouho, ale letos jsme bohužel nemohli koledníky pustit dovnitř kvůli psovi," vysvětlila Hana Velešíková.

Do Tříkrálové sbírky přispívají Velešíkovi pravidelně, je však jedinou, kam peníze dávají. „Líbí se nám, jak koledníci chodí a zpívají. Jinam nepřispíváme, jsme věrni této tradiční sbírce ," řekla žena.

Koledování na Hranicku a Lipnicku

Na Hranicku a Lipnicku byli lidé nakonec velmi štědří. Oproti loňsku koledníci vybrali o třicet tisíc víc. Celková částka se tak vyšplhala na 863 694 korun.

„Sbírka dopadla výborně. Sami koledníci říkali, že lidé, kteří je přijali, k nim byli velmi hodní a štědří. Samozřejmě nemůžeme naši sbírku nikomu vnucovat, ale lidé jsou zvyklí a čekají až k nim koledníci přijdou," řekla koordinátorka sbírky na Hranicku a Lipnicku Radka Andrýsková.

Jako každoročně poputuje část získaných peněz na přímou pomoc potřebným nebo na nákup kompenzačních pomůcek pro klienty hranické a lipnické charity.

„Peníze využijeme také na provoz nové klubovny nízkoprahového zařízení pro děti a mládež v Lipníku nad Bečvou. Otevírá se v lednu," uzavřela Radka Andrýsková.