„Vůbec si nedokážu představit tudy jezdit každý den,“ svěřila se na sociální síti Instagram Slováková.

„Mám pocit, že tady umřu, mám strach, je tady tak strašně moc divných lidí, přísahám, už chci být ve vlaku,“ popisovala.

Přestup ji vyděsil

Na přerovském nádraží se vítězka televizní reality show Hotel Paradise ocitla během cesty ze Zlína do Prahy.

„Jsem si ještě před dovolenou střihla pracovní cestu do Zlína. Z Přerova jsem se vydala vlakem rovnou do Prahy, v Přerově na vlakáči jsem se málem po*rala strachy,“ stěžovala si Slováková.

Od září loňského roku působí v Přerově prvosledové hlídky, které dohlížejí i na bezpečnost v lokalitě u nádraží.
Incidentů u nádraží v Přerově ubylo, konfliktů přibývá v centru i Předmostí

Svým sledujícím se na Instagramu svěřila s tím, že ještě nikdy neměla větší strach.

„Přísahám, že jsem neměla větší strach než tady, ale jakože úplně, Přerov nádraží, vůbec si nedokážu představit tady jezdit každý den, a ještě večer a v zimě. Jakože fakt si nedělám pr*el, mám strach,“ vysvětlovala influencerka.

Okolí přerovského přednádraží
Kde se lidé v Přerově nejvíce bojí? Vede okolí nádraží

Strach zaháněla vínem

Po příjezdu vlaku ale paniku rychle zahnala skleničkou vína, což vnímala jako „záchranu“.

V současné chvíli, ale na chvíle hrůzy z přerovského nádraží zapomíná na několikadenní narozeninové oslavě v Dubaji, kam pozvala i své přátele.

Přerovské nádraží na „mapě strachu“

Přerovské nádraží dnes vnímají jako místo, kde se necítí bezpečně, také místní obyvatelé. Potvrdilo to dotazníkové šetření, do něhož se spolu s ostatními městy v kraji před časem zapojil Přerov. „Mapu strachu“ v Přerově vyplnil rekordní počet respondentů ze všech zkoumaných měst - dotazníkového šetření se zúčastnilo na 1 436 lidí.

Klikali i trollové


Zpracovatelé průzkumu z Katedry geografie Univerzity Palackého ale přiznali, že jich museli 358 vyřadit.

„Do přerovské mapy se totiž proklikali i lidé z opačného konce republiky, trollové, nebo respondenti, kteří dotazník vyplňovali opakovaně,“ shrnula mluvčí magistrátu Lenka Chalupová.

Strach z Romů a bezdomovců

Výsledek sondy do pocitů Přerovanů asi nikoho nepřekvapil - podle průzkumu se lidé nejvíce bojí přednádražní čtvrti, Romů, bezdomovců a feťáků. Strach z kriminality vyjádřilo ve výzkumu 86 procent žen a stejné procento mužů. Nejméně se paradoxně obávají negativních jevů lidé nad šedesát pět let.

Zajímavé byly i odpovědi na otázky, koho nebo čeho se lidé nejvíce bojí. Na prvních příčkách respondenti uváděli: Romové, nepřizpůsobiví, hluk, nepořádek, bezdomovci, obtěžování, napadání, narkomani, opilci, mládež a nedostatečné osvětlení.

Ilustrační foto
Brutální útok v Přerově u nádraží měl tragickou dohru, muž zemřel

Bezpečnost by podle dotázaných zvýšila častější přítomnost policistů v ulicích, ale pomohlo by i omezení počtu ubytoven a regulace hazardu, systematičtější práce s rizikovou mládeží a větší pokrytí Přerova kamerovým systémem. Padaly ale i návrhy přestěhovat Romy mimo město.

Nejen pocity, ale tvrdá realita

Přerovské nádraží není jen pocitově negativní zónou, ale v minulosti zde došlo k několika závažným trestným činům.

Tragickou dohru měl incident, který se odehrál v září 2020 v prostoru mezi Tovární a Nádražní ulicí. Opilý třiačtyřicetiletý agresor zde napadl čtyřiapadesátiletého muže a způsobil mu četná zranění. Napadený později v nemocnici zemřel.

Ilustrační foto
Útok na ulici v Přerově: chodce bezdůvodně napadli, vezla jej záchranka

Do povědomí obyvatel se asi nejvíce zapsal útok, ke kterému došlo před dvanácti lety v nádražní restauraci v Přerově. Po surovém útoku dvou Romů skončil v kómatu mladý muž z Přerova. Jen zázrakem přežil.

U nádraží se pořád něco děje

Letním evergreenem jsou i výjezdy do Husovy ulice u nádraží - například loni v červnu museli policisté dvakrát zasahovat v sociálně vyloučené lokalitě, kde se po incidentech srocovali před domy místní obyvatelé.

Ilustrační foto
Osmnáctiletý mladík napadal a olupoval lidi u přerovského nádraží

V srpnu roku 2018 si to zase schytal mladý muž z Olomouce, který mířil nad ránem na vlak. Dva mladíci ve věku 16 a 19 let po něm v prostoru „u mašinky“ házeli kamením a nakonec o něj típli cigaretu. Muže před okradením zachránil výpravčí.

Strážníci chodí  i se psy

„Máme u nádraží stabilně hlídku, kterou do této lokality dlouhodobě směřujeme. Provádíme standardní výkon služby v průběhu dne a ve večerních hodinách včetně posledních odjezdů autobusů prochází místo psovod se psem,“ shrnul zástupce ředitele Městské policie v Přerově Miroslav Komínek.

Nové Oddělení hlídkové služby policie bude sídlit v budově u nádraží v Přerově.
Ostře a rychle. U přerovského nádraží budou hlídky se speciálním výcvikem

Strážníci monitorují také sqauty, ve kterých přespávají bezdomovci a drogově závislí. „Jeden squat je u Mádrova podjezdu, další u Tesca, kde přespávalo asi osm lidí, už je dnes vyklizený a majitel si dal objekt do pořádku,“ poznamenal.

Zesílený dozor

Kvůli posílení bezpečnosti se otevřela v září 2020 také nová policejní služebna u nádraží, ve které dnes sídlí oddělení hlídkové služby. Policisté dohlížejí na bezpečnost v sociálně vyloučených lokalitách, ale vyrážejí také k případům, vyžadujícím rychlý zásah. Nečekanému útoku agresora, potyčce znesvářených skupin či jiným projevům násilí.