Je už jisté, že ke změně dojde, a co konkrétně přinese Přerovu?

Změna už prošla Poslaneckou sněmovnou, Senátem a momentálně čeká na podpis prezidenta. Nepředpokládám ale, že by s tím měl dělat nějaké potíže. Rozdělování daní bylo v dřívějších dobách naprosto nelogické. Nikdo nepochopil, proč měla třeba Ostrava tolik peněz a České Budějovice je neměly. Pro Olomoucký kraj, včetně Olomouce, by to znamenalo přínos 900 milionů korun ročně. Výrazně si přitom pomůžou zejména menší obce. Pro samotný Přerov by tento příspěvek činil více než dvacet milionů korun, což je s ohledem na to, jaké máme investiční možnosti, nezanedbatelná částka.

Na co konkrétně tyto finance město využije?

V koalici existuje shoda, že by se měly prostředky podobně jako finance z provozování výherních hracích automatů použít na nějakou konkrétní investici. Když to řeknu zcela jednoduše, nechceme, aby se projedly, ale aby posloužily na jasný účel. Mně osobně by se líbilo, kdyby byly využity na zateplení škol, které nebylo stále dotaženo do konce a čekají na ně například ZŠ U Tenisu, Svisle nebo Za mlýnem. Další možností využití je samozřejmě stavba nové lávky U Tenisu, která je již v havarijním stavu.

Když to srovnáte s okolními městy, o kolik si polepší?

Tou hlavní změnou je, že nejvíce prostředků by měly čerpat menší obce, takže třeba Olomouc dostane méně než Přerov. V Lipníku nad Bečvou získají do rozpočtu díky změnám zhruba 14 milionů korun, město Kojetín obdrží necelých 13 milionů, Tovačov 6 milionů a Hranice 21 milionů. (pu)