Archeologické nálezy na trase D1, ve směru z Přerova do Lipníku, přiblížil v pondělí 13. února v Kulturním domě Echo olomoucký archeolog Arkadiusz Tajer

„Na úseku Přerov – Lipník jsme začali s výzkumem na podzim 2011, jednalo se ale pouze o základní sondážní práce. Od roku 2012 do roku 2014 jsme nepřetržitě zkoumali několik lokalit najednou. V roce 2015 jsme měli pauzu a rok na to již začaly stavební práce,“ prozradil Arkadiusz Tajer z Archeologického centra v Olomouci, který se na výzkumu podílel.

Odborníci na tomto úseku zkoumali celkem šestnáct lokalit. Některé se podle slov Arkadiusze Tajera stihli prozkoumat během pár dní, několik lokalit ale zabralo odborníkům mnoho času.

Trasa dálnice mezi Přerovem a Lipníkem leží v jihovýchodní části Moravské brány.

„Již v pravěku se jednalo o důležitou spojnici území Moravy se zakarpatskou částí Evropy. Tato poloha měla vliv i na zdejší pravěké osídlení,“ přiblížil Arkadiusz Tajer.

Čtěte také: Kvůli smogu je od úterka MHD v Přerově zdarma

Sídliště z doby kamenné v severozápadním okraji stavby u Bohuslávek

U Bohuslávek se na úseku dlouhém čtyři sta metrů a širokém osmdesát metrů našlo tisíc dvě stě archeologických objektů. Byla zde objevena, již během stavby stávající dálnice, archeologická lokalita z neolitu.

„Jednalo se o sídliště z doby kamenné, nejstarší kulturu s lineární keramikou. Dále se zde našly sloupové jamky o průměru dvacet až osmdesát centimetrů, jednalo se v podstatě o základy nadzemních domů, protože zvláštností kultury s lineární keramikou bylo, že stavěli velké a dlouhé obydlí,“ nastínil archeolog z Archeologického centra v Olomouci. Některé domy dosahovaly až dvaceti sedmimetrové délky.

Lokalita u Bohuslávek byla chudá na keramické nálezy. Našli se zde ale pazourkové čepele, drobné kulaté nádoby zdobené meandrem a kamenná dlátka.

Lokalita Osek nad Bečvou? Nečekané naleziště ze starší doby bronzové.

„V Oseku nad Bečvou se našli pozůstatky dvou kultur. Kultury únětické západní a nitranské. Je to právě jedna z mála lokalit, pokud ne jediná, která dokazuje prolínání těchto dvou kultur a jejich postupné splynutí v jeden kulturní komplex. V tomto období již docházelo k sociálním změnám, muži si plně uvědomovali, že jsou pány domu. To se právě na stavbách domu projevilo. Stavěly se jednorodinné domy. Také přichází nový kov – bronz,“ vysvětlil Arkadiusz Tajer.

Mezi nálezy se začínají objevovat bronzové dýky, zásobnice, keramika nebo zbytky kostí. Součástí nálezu byly džbánky typické pro únětickou kulturu i mohutnější hrnce s výčnělky nebo nádoby s dírou u dna typické pro nitranskou kulturu.

Ve vykopávkách u Oseku se začaly objevovat figury býka, jako symbolu plodnosti nebo oběti bohům pro lepší úrodu. K těm nejzajímavějším nálezům však patří pohřebiště.

„Nalezli jsme izolovaný hrob ženy, která ležela skrčená na levém boku s hlavou otočenou k jihu, což je vlastně zvyk nitranského pohřebního ritu. V zásypu byly nalezeny také dvě dětské kostry. Jedno dítě u sebe mělo džbánek. Žena, o které víme, že pocházela z dnešního Polska, u sebe měla měděné jehlice, bronzovou dýku a jantarový náhrdelník,“ podotkl Arkadiusz Tajer.

V Trnávce bylo nalezeno sedmdesát jedna hrobů

„Zajímavé je, že hroby jsou zde ve dvou skupinách. Patrné jsou i vybudované žlábky kolem hrobů, což značí nějaké mohyly nad hroby,“ vysvětlil archeolog. Zajímavostí také je, že až na dva byly hroby neporušené. Uvnitř hrobů se nacházely keramické nádoby.

Téměř dvoukilometrový úsek z Přerova do Říkovic bude bohatý na archeologické nálezy

„Obrovský výzkum této lokality nás čeká již v letošním roce. Ty stovky bílých teček, které vidíte na mapě, to jsou archeologické objekty. Zatím víme o třech velkých objektech. S kolegou se domníváme, že půjde o období staršího neolitu, jako v Bohuslávkách. Také předpokládáme nález pravěkého hradiska s příkopy,“ uzavřel Arkadiusz Tajer.