Nádvoří, na kterém se tyčil vánoční strom, se proměnilo ve starodávný jarmark, lidé se mohli zahřát svátečním pučem, svařákem nebo si prohlédnout výstavu vánočních dekorací, které vytvořily děti z místní základní a mateřské školy a také z okolních škol, například z Císařova a Věrovan.

Tradiční akci uspořádal Zámecký spolek ve spolupráci s městem Tovačov.

„Chceme oživit vánoční sezonu na zámku, letos se jedná už o dvacátý ročník. Každoročně děláme jiné téma, letos jsme se zaměřili na pohanské svátky v období slunovratu, které vyústí do křesťanských Vánoc,“ přiblížila kastelánka Květa Zajícová.

Po oba dny mohli návštěvníci využít také prohlídky starého křídla zámku.

Výstava mapující tvorbu designérů v Meoptě ve Výstavní síni Pasáž v Přerově
Výstava ukazuje různé tváře designu v Meoptě. Podívejte se

Tradiční řemeslný jarmark lákal na ručně vyráběné košíky, stoličky, dřevěné vařečky či prkýnka nebo také drobné šperky. Pečlivě se na víkendovou akci připravili mladí členové místního včelařského kroužku. Na jarmarku nabízeli k prodeji nejrůznější vánoční ozdoby zhotovené z včelího vosku, med a propolis, na jehož výrobě se rovněž podíleli.

„Máme tady namotávané svíčky, různé andělíčky pro štěstí, srdíčka, hvězdičky nebo pejsky, které se dají zavěsit na stromeček. Vyráběli jsme i plovoucí svíčky a nabízíme med a propolis,“ vyjmenovala jedna z členek včelařského kroužku dvanáctiletá Lucie Rozkopalová.

Do kroužku Mladých včelařů Tovačov, který vedou manželé Pětrákovi, chodí od samého začátku, tedy už čtvrtým rokem, což stvrdila svými znalostmi. .„Med máme pastovaný, půlený, lesní, lipový i vosí. Půlený med se dělá tak, že nejdříve se dá pastovaný, nechá se ztuhnout a potom se dolije tím tekutým,“ prozradila mladá včelařka.

„Každoročně se připravujeme na soutěž Zlatá včelka, kde si všichni mladí včelaři z Olomouckého kraje mohou porovnat své znalosti a zkušenosti,“ uvedla závěrem Lucie Rozkopalová.

K vánoční náladě v sobotu odpoledne přispělo vystoupení děti z Mateřské školy Beruška, které zazpívaly koledy a přiblížily příběh putování Josefa a Marie do Betléma. O zábavnou podívanou ze života na zámku v dobách dávno minulých se postaral spolek pro prezentaci středověkého života Othala.

SOS tlačítko. Ilustrační foto.
SOS tlačítka pomůžou seniorům v krizové situaci
Marek Dostál z ODS, který byl obžalován ze sexuálního nátlaku, rezignoval na post  přerovského radního. Oznámil to ve čtvrtek na tiskové konferenci, kterou svolala ODS.
Radní Marek Dostál oznámil svou rezignaci. Kvůli obžalobě ze sexuálního nátlaku