„Výlov pořádáme už čtyřiadvacet let. Děláme ho trochu slavnostním způsobem, chceme jej co nejvíc přiblížit lidem," řekl Jiří Zahradníček z pořádajícího Rybářství Tovačov. Poznamenal, že za tu dobu se toho v rybaření však moc nezměnilo.

„Všechno je to stále o ruční práci. Na techniku se nedá se spoléhat úplně, pokud se používá nadlimitně, poškozuje ryby," pokrčil rameny.

Ti, kteří do Tovačova zamíří pro čerstvé ryby, se mohou těšit na candáta, sumce, štiku, ale i třeba pstruha lososovitého o váze dvě až dvě a půl kila.

„Je to velice chutná ryba a maso kvalitou předčí lososa, což ani řada lidí neví," upozornil Jiří Zahradníček a doplnil, že kilo candáta by mělo stát okolo 350 korun, sumec a štika vyjde zhruba na 200 korun a pstruh pak okolo 190 korun.

V nabídce taky bude kapr, amur nebo třeba tolstolobik.

Chybět ale nebudou ani už hotové rybí dobroty.

„Nabízíme českou klasiku. Například jihočeskou specialitu kapra na cibuli, pak máme pstruha na zelenině, taky pstruha obaleného v mouce s červenou paprikou. Samozřejmě nabízíme i rybí hranolky, které jsou dost žádané. Jsou dělané ručně, z kvalitních ryb a jsou bez kosti. Ke koupi bude i uzený tolstolobik," lákal rybář.

Historické vlaky a doprovodný program

Výlov po oba dny startuje v 8.30 na hrázi rybníka a potrvá asi do 17 hodin.

Během dne bude připravený doprovodný program, hrát bude country kapela, děti se mohou svézt na kolotočích.

Na běžně uzavřenou trať Tovačov – Kojetín pak už tradičně vyjedou historické vlaky, letos naposledy.

Motoristy pak Jiří Zahradníček vybízí k ukázněnosti.

„Po dlouhé době se nám podařilo vytvořit parkovací místa na poli, ale prší a tak asi na něj nebude možné vjet. V obci se bude parkovat jen jedním směrem a velké parkoviště je u někdejších uhelných skladů. Prostor je tam skoro hektar a půl. Odtud je to k rybníku asi půl kilometru, je to pěkná procházka dubovou alejí," uzavřel rybář.