„Přehlídka dětských folklorních souborů se koná vždy jednou za dva roky. Poslední se uskutečnila v roce 2019, a pak jsme měli kvůli covidu pauzu,“ řekla za pořadatele Zdena Ludvová z Hanáckého folklorního sdružení.

Na přehlídku dorazily soubory Trávníček z Přerova, Mánes z Prostějova, Hanáček Troubky, folklorní kroužek z Bystročic, Hanáček Tovačov a Malá Olešnice z Doloplaz.

„Někteří účastníci jsou tu poprvé, jiní jsou našimi stálými hosty. Chybí ale některé soubory, které k nám jezdily pravidelně, protože jejich činnost v době pandemie skončila, nebo byla utlumena,“ dodala Zdena Ludvová.

Velikonoční jarmark 2022 v Přerově.
Svátky jara se blíží. Horní náměstí v Přerově ožije velikonočním jarmarkem

Vystoupení účinkujících hodnotí tříčlenná porota, která se zaměřuje na vzhled krojů, ale i zpěv, tanec, choreografii a celkový dojem.

Dva soubory se na nedělní přehlídce objevily v nesoutěžní kategorii. Šlo o Omladinu z Doloplaz a soubor rodičů s dětmi z Tovačova.

Nejpočetnějším souborem byl Trávníček z Přerova, který přijela podpořit početná fanouškovská základna - rodiče, prarodiče, učitelé či známí.

„Přijela jsem se podívat na vnučku a jsem opravdu překvapená, jaký výkon děti podaly. Takovou krásu jsem nečekala,“ svěřila se jedna z přítomných Ludmila Tomečková.

Slivkošt 2014 v Beňově.
Oblíbené slivkošty jsou minulostí, pálenku hodnotí jen v Soběchlebích

Trávníček si na regionální přehlídku připravil pásmo nazvané Vráno, vráno, poleť k nám. Představovalo soubor písniček, tanců, pohybových her, v nichž jsou úsměvnou formou zachyceny vztahy mezi dětmi různého věku, ať už mezi sourozenci nebo vrstevníky.

„Byla to pro nás premiéra. Se zkoušením jsme začali už na podzim, ale intenzivní příprava trvala asi dva a půl měsíce. Dnes tu vystoupilo celkem osmatřicet dětí a myslím, že si všechny zaslouží pochvalu. S jejich výkonem jsem maximálně spokojená,“ řekla po skončení akce vedoucí souboru Dagmar Bouchalová.

U poroty letos přerovský Trávníček zabodoval a postoupil na krajskou přehlídku. Ta se uskuteční 22. dubna v Prostějově.