„Důležité bude zateplení městské víceúčelové haly a následná oprava její fasády. Celková investice na tyto úpravy se budou pohybovat okolo 10 milionů korun," uvedl starosta Tovačova Leon Bouchal s tím, že peníze město získá ze Státního fondu životního prostředí.

Opravy se dočká i hlavní dominanta města, téměř stometrová Spanilá věž tovačovského zámku postavená roku 1492. Na té se očistí a opraví vnější omítky a zrenovují pískovcové a kovové prvky umístěné mimo kopuli. Návštěvníci zámku budou muset počítat s tím, že věž bude v době úprav uzavřena.

„Uvnitř se vymění elektroinstalace a zrestaurují podlahy. Památková obnova věže zámku vyjde na téměř 11 milionů korun. Prostředky získáme z operačního programu Střední Morava," dodal.

Další investice? Cyklostezka a protipovodňový systém

Ze stejného programu se bude financovat i stavba části cyklostezky Bečva z Tovačova do Troubek, která bude stát okolo 15 milionů korun. Dále chce obec společně s Lobodicemi a Troubkami vybudovat také výstražný protipovodňový systém.

„Jde o umístění soustavy čidel pro měření vodní hladiny na řece Moravě. Součástí investice bude také zprovoznění bezdrátového rozhlasu. Tovačov se na ní bude podílet částkou okolo 2 milionů korun," upřesnil starosta Leon Bouchal.

Kdy se zmíněné projekty uskuteční zatím není známo, v současné době u se u nich dodělávají dokumentace. Vše bude záležet na tom, jak se bude dařit vyřizovat stavební povolení či výběrová řízení.

„Předpokládám, že by se některé projekty mohly začít realizovat v druhé polovině tohoto roku," uzavřel.