Červená Fabie, modrá Felicie, šedý Focus a několik dalších automobilů projíždělo ve středu Wurmovou ulicí „jako by se nechumelilo“.

Během hodiny zákazem projelo více jak deset automobilů, řidiči si tak usnadňují vjezd na Komenského třídu, ta je jednou z hlavních dopravních tepen ve městě.

Zákaz vjezdu měl zlepšit situaci na nepřehledné křižovatce. Vozidla nově mohou jet pouze k finančnímu úřadu, dále už je značka nepustí, tedy neměla by.

Helfštýnský okruh. Ilustrační foto
Záplava veteránů vyrazí na Helfštýnský okruh, k vidění budou i unikátní kousky

Čekání stejné jako objížďka

Nesouhlas s tímto řešením vyjádřili respondenti v nedávné anketě Nového Přerovska, kde se shodli na tom, že řidiči tento zákaz ignorují a projíždějí tudy i nadále. Místní si nezvykli ani po téměř dvou měsících.

„Jezdil jsem tudy často, je fakt, že ve špičce byl hodně problém vyjet z křižovatky na Komenského ulici, protože řidiči mě prostě nepustili. To čekání možná vyšlo časově stejně, jako když to teď musím objíždět Čechovou ulicí. Nicméně si nemyslím, že by to nějak zásadně změnilo či zlepšilo dopravní situaci. Auta tudy stejně jezdí dál, řidiči to ignorují,“ vyjádřil svůj názor Radim Zbránek.

Úpravu směru naopak vítá Olga Strachoňová z Přerova.

„Podle mého názoru je nově zavedená jednosměrka účinná. Bylo jen otázkou času, kdy se tam stane neštěstí, protože kolikrát se tam setkali dvě auta v protisměru a do toho jim vjel cyklista na přechod. Na druhou stranu je to pro mě, jako pro řidičku komplikace, protože to musím objíždět i několikrát denně. Auta do zákazu sice jezdí pořád, ale myslím, že je to o zvyku,“ řekla.

Ilustrační foto
Nová cyklostezka propojí Přerov s místními částmi

Přejezd pro cyklisty

„Mnoho lidí to vidí tak, že zde žádný problém nebyl, ale on zde byl. Ve Wurmově ulici nemohl být přejezd pro cyklisty, protože není vidět za nároží budovy stojící v těsné blízkosti křižovatky, která je vyřešena špatně. Přechod pro chodce tam z hlediska dopravy vůbec nemůže být, protože tam byla křižovatka, takže auto, které čekalo na odbočení stálo na přechodu pro chodce,“ sdělil přerovský cyklokoordinátor Jiří Janalík.

Po úpravě směru byl v ulici vytvořen protisměrný přejezd pro cyklisty.

„Přejezd pro cyklisty bylo možné vybudovat až po změně směru jízdy, protože jinak by to nedávalo smysl, kdybychom zde vybudovali pruh a vozidla zde dál stála,“ dodal Jiří Janalík. Nově vytvořená jednosměrná ulice zkomplikovala výjezd z ulic, které jsou v blízkosti „Wurmovky“. V době špičky tak mají řidiči, kteří vyjíždějí z tohoto bloku, problém na křižovatce z Wurmové do Čechovy ulice.

Ilustrační foto
Lyžování na Laguně: povoleno na dva roky, petici vyšetřuje policie

Strážníci tam nečíhají

„Primárně je Besip nastaven na republikovou policii, ale spadá i na městskou. Nicméně my se v tuto chvíli nesoustředíme na jednosměrnou ulici ve Wurmově ulici. Nevnímáme, že by byl nějaký zásadní nárůst počtu řidičů, kteří vjedou do zákazu. Na každou změnu se musí zvyknout, navíc v době špičky si tudy cestu zkracoval málokdo, protože vyjet na Komenského ulici bylo téměř nemožné,“ informoval zástupce ředitele Městské policie v Přerově Miroslav Komínek.

Podle Komínka jsou mezi „hříšníky“ spíše místní, lidé projíždějící městem projedou po hlavních tazích.

Uzavírka mostu v Prosenicích potrápí řidiče až do září
Uzavírka mostu v Prosenicích potrápí řidiče až do září