Kraj totiž uznal námitku systémové podjatosti přerovského stavebního úřadu, kterou podali ekologičtí aktivisté Děti Země a Voda z Tetčic.

Stěhování obsáhlé dokumentace ale může znamenat další zdržení.

Přestože stavba dálnice mezi Lipníkem a Přerovem běží na plné obrátky, zahájení navazujícího deset kilometrů dlouhého úseku brzdí už delší dobu obstrukce ekologických aktivistů.

Nejprve napadli řízení o povolení výjimky ze zákona ke škodlivému zásahu do biotopů šestadvaceti zvláště chráněných druhů živočichů, teď jim zase vadí přílišná angažovanost primátora Přerova Vladimíra Puchalského (SpP) a viní úředníky magistrátu z podjatosti.

„Agresivní mediální akce pana Puchalského jsme řádně a podrobně doložili a navíc odkázali na ustálenou judikaturu, která přesně definuje a popisuje systémové riziko podjatosti politiků, kteří mají například obrovský zájem na rychlé a snadné povolování a výstavbě důležité stavby,“ zdůvodnil výhrady předseda Dětí Země Miroslav Patrik.

Stavba nové tenisové haly v Přerově - červenec 2018
Nová tenisová hala v Přerově už stojí, práce se přesouvají pod střechu
Ilustrační foto
Dálnice D55 jen do půlky? Soud dal za pravdu Rokytnici, hrozí zdržení

Osobní zájem a bizarní retro

Primátor Přerova nechal loni vylepit po městě plakáty s kontaktem na předsedu Dětí Země Miroslava Patrika a mezi oběma muži proběhla v tisku ostrá výměna názorů.

A v té si nebere servítky ani Miroslav Patrik, který nazval výlep plakátů bizarním retrem, a postup primátora považuje za agresivní způsob dialogu politické moci s angažovanými občany, jenž připomíná praktiky před rokem 1990.

Nařčení z podjatosti přerovský primátor odmítá s tím, že pouze hájí zájmy města a jeho občanů.

Na stavbu dálnice D1, která odvede tranzitní dopravu z Přerova, a ulehčí tak životnímu prostředí, totiž lidé čekají už dvacet let.

Plakáty nechal vylepit pouze proto, že se na něj obraceli občané, a žádali vysvětlení, proč stavba úseku dosud nezačala.

„Na dostavbě dálnice má zájem naprostá většina místních obyvatel. Zmařit záměr chtějí pouze jednotlivci, kteří neváhají využít osobní zájem cestou zneužívání účastenství v řízení,“ uvedl už dříve Vladimír Puchalský.

Ilustrační foto
Stížnost Dětí Země kvůli D1 řeší Nejvyšší správní soud

Politický význam

Kraj nyní rozhodl, že by územní řízení neměli nadále vést úředníci přerovského magistrátu, ale přesouvá se na olomoucký magistrát.

„Posuzovali jsme námitky spolků Děti Země a Voda z Tetčic a zkoumali i důvody, tedy jednotlivá mediální vystoupení a jednání pana primátora. Důvodem našeho rozhodnutí je osobní angažovanost pana primátora i to, že má stavba určitý politický význam. Proto se kompetence přerovského magistrátu delegovaly na magistrát města Olomouce, který není na stavbě nijak zainteresován,“ shrnula Hana Mazurová, vedoucí oddělení stavebního řádu odboru strategického rozvoje Olomouckého kraje.

Pro stavbu to nejspíše znamená zdržení - i když už přerovští úředníci odvedli velký kus práce a byli před vydáním změny územního rozhodnutí.

„Přerovský stavební úřad kontroloval projektovou dokumentaci, vyzýval žadatele k doplnění, ale stavební úřad v Olomouci za to nese odpovědnost, takže si budou muset úředníci projít projekt, a to zabere nějaký čas,“ odhaduje.

Stavba dálnice D1 mezi Lipníkem a Přerovem. Polovina března 2018
Dokončení dálnice D1 Lipník - Přerov? Až v roce 2019

Hrozí zdržení

V současné době stále běží lhůta na odvolání proti rozhodnutí kraje.

„Až nabude právní moci, budou muset dát úředníci dohromady celý velký objem dokumentace, kterou v této fázi ke stavbě D1 mají, a převézt ji do Olomouce,“ nastínila další postup mluvčí přerovské radnice Lenka Chalupová.

Materiálů je prý tolik, že by bylo nepraktické je odeslat poštou.

„Budeme je muset s největší pravděpodobností osobně převézt - jedná se o podklady k tisícům pozemků. Olomoučtí úředníci budou muset materiály nastudovat a navázat na práci přerovských kolegů. Jestli celá tato mašinérie zbrzdí zahájení stavby D1, to zatím nevíme, ale je to pravděpodobné,“ uzavřela mluvčí.

Přerov čeká v nejbližších letech několik velkých staveb v ulicích města. Ilustrační foto
Přerov se změní v obří staveniště. Průpich je blíž než D1