V uplynulém měsíci eviduje SZÚ v Olomouckém kraji celkem 127 případů. V únoru 90 a statistika za leden jich podchycuje v regionu 61. Celkově za první tři měsíce je to 278 lidí nakažených svrabem. Pro srovnání za stejné období minulého roku to bylo podle údajů SZÚ o více než stovku méně – evidováno 169 lidí.

„V rámci Olomouckého kraje je celkově v měsíci březen evidováno 127 případů onemocnění svrabem,“ potvrdila Andrea Škurková, ředitelka odboru protiepidemického Krajské hygienické stanice (KHS) Olomouckého kraje. „K tomuto číslu uvádím, že jde jak o případy potvrzené, tak o tzv. podezření na toto onemocnění,“ upřesnila.

Ilustrační foto
Horečka dengue v Olomouckém kraji, nemocný skončil ve fakultce

Více případů než v olomouckém regionu eviduje SZÚ jen v lidnatějším Moravskoslezském kraji – 144.

V rámci Olomouckého kraje byl v březnu nejvíce „postižen“ okres Přerov, kde je podchyceno 65 nakažených. V okrese Jeseník 15, na Olomoucku 22, Prostějovsku 8 a v okrese Šumperk 17 osob.

Pokles imunity, migrace a turismus

Nárůst lidí s kožním onemocněním způsobeným parazitem zákožkou svrabovou podle odborníků může souviset s poklesem imunity. Svoji roli také může mít větší migrace a turismus.

„Díky dlouhodobým hygienickým opatřením a standardům, které u nás panují, dochází v populaci k poklesu imunity, jelikož lidé nejsou s původcem onemocnění (zákožkou svrabovou) v kontaktu,“ poukázala k únorovým číslům mluvčí KHS Markéta Koutná.

Letošní nárůst jednoznačně nelze vysvětlit. „Může souviset s turismem, migrací nebo již zmíněným poklesem imunity obyvatelstva,“ dodala mluvčí.

Výrobna, muzeum a prodejna tvarůžků v Lošticích.
Nová továrna na tvarůžky vyroste v Lošticích, na zelené louce

Jak zdůraznila ředitelka protiepidemického odboru KHS, z dlouhodobého hlediska a zkušeností s epidemiologickým šetřením tohoto onemocnění je možným důvodem, či příčinou zvýšeného výskytu, na prvním místě diagnostika.

„Včasná a správná diagnostika svrabu je stále přetrvávajícím problémem, a to nejen v prevenci tohoto onemocnění, ale i v následném potlačení šíření svrabu,“ poukázala Andrea Škurková.

Nakazit se může prakticky kdokoli

Svrab se projevuje na kůži jako drobné pupínky, výjimečně je vidět linky - „cestičky“ vytvářené parazitem. Hlavním příznakem je svědění kůže, ke kterému dochází zejména během noci v teple.

Svrab se přenáší při přímém dotyku s kůží nemocného, zejména při pohlavním styku či spaní v jedné posteli. Riziko je při kontaktu s kontaminovaným ložním prádlem nebo ručníky.

Nakazit se může prakticky kdokoli, větší riziko je na ubytovnách, v domovech pro seniory či jiných lůžkových zařízeních. Co dělat, pokud má člověk podezření, že chytil svrab? Především by měl vyhledat kožního lékaře.

Jak se léčí svrab?

Roztoči, kteří způsobují svrabRoztoči, kteří způsobují svrabZdroj: Profimedia● Existují účinné krémy, které spolehlivě zlikvidují parazita - zákožku svrabovou. Jedná se o mast s látkou permethrin a nebo také mast se sírou. Oba přípravky jsou dostupné v lékárnách na předpis.

● Součástí boje s parazitem musí být hygienické opatření. Ručníky, lůžkoviny a oblečení je potřeba vyprat minimálně na 60 stupňů Celsia, přežehlit a nejméně další dva, tři dny nepoužívat. Co nelze vyprat, je vhodné vložit do plastových pytlů, kde parazit bez hostitele za pár dnů zahyne.