Soutěžit se bude jako každý rok ve dvou kategoriích – juniorské a seniorské.
„Do každé z nich se letos přihlásilo po deseti kuchařích,“ řekl jeden z hlavních organizátorů soutěže Luděk Bil. Kulinářské souboje, o jejichž vítězích rozhodne čtyřčlenná mezinárodní porota, odstartují v sobotu v deset hodin dopoledne.
Ani letos pořadatelé nezapomněli na pestrý doprovodný program. Zatímco vevnitř budou moci diváci sledovat šéfkuchaře přímo v akci, venku se bude ochutnávat mistrovský guláš, který loni zvítězil v divácké soutěži na Mistrovství České republiky ve vaření kotlíkových gulášů a milovníci vína se dočkají i speciální ochutnávky vín. „Kromě toho se návštěvníci mohou těšit i na míchané nápoje a připravili jsme letos i ukázku přípravy ryb a mořských plodů. Celodenní program bude doprovázet country kapela Hubertus,“ dodal Bil.
Odborná porota bude hodnotit nejen vůně a chuť jídla, celkový dojem a nápaditost, ale i osobní zručnost soutěžících, čistotu a hygienu jejich pracoviště či používání moderních technik a postupů. „Na vítěze čeká kromě titulu Moravský kuchař i gastronomický výlet do Francie,“ uzavřel Bil. (svr)
Rozhovor s hlavním pořadatelem Luďkem Bilem
Na kuchaře z jakých zemí se letos mohou diváci těšit?
Do juniorské kategorie se přihlásili účastníci z Polska, Ruska a Slovenska. V seniorech pak přivítáme kuchaře z Anglie a jedinou ženou v této kategorii bude Ruska Taťána Guliaeva.
Každý rok se mění hlavní surovina, z níž mají soutěžící pokrm připravit. Loni to byly kachní prsa, co čeká kuchaře letos?
Pro tento rok jsme zvolili pstruha potočního. Za pětačtyřicet minut budou muset soutěžící připravit pět porcí hlavního jídla s přílohou v moderní úpravě.
Minulé ročníky byly divácky oblíbené, očekáváte nápor i letos?
Nejen na „Moravského kuchaře“ ale i na jiné soutěže chodí čím dál více lidí. Vaření je teď v kurzu, jak můžeme vidět i z televize. O oblíbenosti naší soutěže svědčí například i to, že byla v loňském roce vyhlášena jako druhá nejlepší v České republice.