Přerovské hody začaly páteční vernisáží v Galerii města Přerova nazvanou Setkávání – Stretávania. Na ní se představuje řada fotografií a obrazů, které mají přiblížit soudržnost dvou s Přerovem spřátelených měst, kterými jsou západočeský Děčín a východoslovenský Bardejov.

Slavnostní číši vína primátora města Přerova na slavnostním zahájení výstavy pozvedli i jejich zástupci, František Pelant a Boris Hanuščák. Mezi hosty byli i primátoři nizozemského Cuijku, polských měst Ozimek a Kedzierzyn-Kozlé a ukrajinského Ivano-Frankivsk.

„Bardejovští a děčínští malíři a fotografové vystavují vyobrazení náměstí, rušných ulic i malebných zákoutí těchto měst," uvedla kurátorka výstavy Lada Galová s tím, že na ní bude až do 2. září k vidění i model středověkého hradebního opevnění Bardejova a maketa lodi z Oblastního muzea v Děčíně.

V pátek večer se pak na podiu na náměstí T. G. Masaryka představily kapely Forum, MIG 21 s Jiřím Macháčkem a Blues Bazaar. Lidé na zaplněném náměstí si koncerty velmi užili. Mnoho z nich i zpívalo spolu s vystupujícími. "MIG 21 jsem viděla již minulý rok v Kojetíně a dnes byli taky super. Macháček je skvělý showman," uvedla jedna z návštevnic koncertu Jana S. z Přerova.

Sobotní program byl ve znamení lidových a orientálních tanců, folklorních souborů, tanečních a hudebních skupin. Ty dorazily převážně ze Slovenska, Ukrajiny či Polska z měst, která spolupracují s Přerovem na rozličných projektech. Vrcholem sobotního dne, které provázelo pochmurné počasí, bylo vystoupení přerovských kapel The Šútrs, Pavla Nováka & Family a Penzistor.

Poslední den hodů začal hodovou Mší svatou a kolem desáté hodiny velkým průvodem historických skupin v čele s bubeníky, který se v doprovodu koní vydal z Horního náměstí přes Žerotínovo na T. G. Masaryka a zpět na místo, odkud vyšel. Tam došlo k velké praporové show.

„Přípravy trvaly téměř půl roku. Je tu přes 130 účinkujících z různých souborů. Náš předvede komponovaný hraný program s kontaktním šermem v gotickém a plátovém zbrojení," řekl Petr Novotný z šermířské skupiny Marcus M.

Po průvodu začal program, ve kterém se střídaly šermířská vystoupení s hudebními skupinami Freďáci, Mothers Follow Chairs a Synkopa s Jaroslavem Wykrentem a Miroslavem Šimoníkem. Souběžně lidé obdivovali řemeslný jarmark doprovázený středověkými hrami.

„Řemeslníků je tu přes šedesát. Lidé si mohou vyzkoušet hrnčířský kruh nebo spřádání na kolovratu. Jsou zde i ukázky drátování, výroby svíček nebo tkaní koberců. Ti nejmenší si mohou nechat třeba namalovat obličej nebo vyzkoušet středověkou tiskárnu ze Slovinska," uvedla vedoucí občanského sdružení Anima Historica Renata Tšponová.

Pro děti byl připraven také program u hradeb přerovského zámku, kde mohly zhlédnout maňáskové divadlo Pětifousek a Pohádku o princeznách. Také se mohli vydovádět v historickém lunaparku.

Obnovou tradici hodů sv. Vavřince v Přerově organizuje Kulturní informační středisko města Přerova společně se skupinou historického šermu Markus M a občanským sdružením Anima Historica.