Sváteční slovo pronesli na pódiu před zaplněným náměstím primátor města Petr Měřínský spolu s děkanem Římskokatolické farnosti Josefem Rosenbergem.

„Společné hody jsou pro nás významné. Nebudu vyjmenovávat, kolik těžkostí nás potkalo, a vnímáme, že možná ještě potká. Vidíme, že nás boží rány zasahují, a proto vzýváme o pomoc svatého Vavřince, ať se za nás přimlouvá. Protože připravovat se na všechny pohromy vlastními lidskými silami je vždycky trochu neuvážené a pyšné,“ řekl děkan farnosti Josef Rosenberg.

Přerov z výšky. Ilustrační foto
Letní kino, zelená zastávka, rozhledna. Přerované si odhlasovali nová vylepšení

Podle přerovského primátora Petra Měřínského dorazily na hody i delegace z partnerských měst - nejen z České republiky, ale i z Polska, Holandska, Černé Hory a Ukrajiny.

„Pro vedení města je to vždycky pracovní víkend, protože hostíme delegace z našich partnerských měst. Na hody přijeli i naši přátelé z ukrajinského města Ivano-Frankivsk. Jsou vděční za materiální podporu, kterou jim naše město poskytlo. Nyní připravujeme i jedno svozové popelářské auto, které chceme poslat na Ukrajinu v září,“ zmínil primátor.

Jubileum s Mňágou i kejklíři

Přerované si užili hodové veselí v plném rozsahu po dvou letech. „Minulé dva roky jsme hody nemohli připravit z důvodu covidových opatření - až letos se nám naštěstí na jubilejní dvacáté výročí podařilo přichystat takový program, na jaký byli lidé v minulosti zvyklí,“ dodal Petr Měřínský.

Třídenní Svatovavřinecké hody, které se konaly od pátku do neděle, přilákaly do centra města tisíce lidí. Pořadatelé si pochvalovali vydařený koncert zpěváka Petra Koláře v pátek večer, ale i sobotní vystoupení kapel Kameron, Mňága a Ždorp, Arrhythmia a Penzistor.

Lidé se nenudili ani v neděli - hlavní hodový den zahájila na náměstí cimbálovka Primáš, kterou vystřídal orchestr Academic Jazz Band a po něm následoval Děda Mládek Illegal Band. Závěr patřil skupině Argema.

VIDEO, OBRAZEM: Závěrečný koncert v podání Argemy

„Program si připravilo i Městské informační centrum, které pro zájemce uspořádalo prohlídku nazvanou Archeologie v kostce. Ta je spojená s prezentací archeologického výzkumu na farní zahradě v Předmostí,“ uvedl ředitel Kulturních a informačních služeb města Přerova Jaroslav Macíček.

Horní náměstí obsadil v neděli historický jarmark a lidé si mohli u stánků zakoupit nejrůznější dárkové předměty - od skleněných výrobků přes hračky až po proutěné košíky. Lidé se dobře bavili také při vystoupení šermířů, divadelníků a kejklířů.

Všední život obyvatel Přerova zachytil svým objektivem světoznámý fotograf Jindřich Štreit. Lidé mohou obdivovat jeho snímky na hodové výstavě, která začala v pátek vpodvečer v Galerii města Přerova. Součástí slavnostní vernisáže byl i křest nových kalend
Snímky Jindřicha Štreita odhalují duši Přerova

Program na Horním náměstí byl stejně jako v minulých letech v režii spolku Anima Historica a skupiny historického šermu Markus M. Dobovou atmosféru navodily také hudební skupiny Rabussa a Quanti Minoris.

Věřící mohli zavítat ráno do kostela sv. Vavřince na Mši svatou a po poledni se konala adorace a svátost požehnání. Setkání se uskutečnilo také na farní zahradě, kde zahrála dechovka Moravská Veselka.