„Hody začnou ve čtvrtek 27. září v 17 hodin v prostorách zámku, kde mohou návštěvníci zhlédnout výstavu květinových aranží s názvem Květiny pro diplomata. Je věnována Hubertu Masaříkovi, což byl prvorepublikový diplomat, který pocházel z Tovačova,“ přiblížila kastelánka zámku Květa Zajícová.

V pátek 28. září začne program v 9 hodin Mší svatou, která se koná v kostele svatého Václava.

„Po ní vyrazí v 10 hodin z náměstí průvod Hanáků s dechovou hudbou Věrovanka a souborem Hatě. V ten den zpřístupníme i všechny tři věže - v kostele sv. Václava, sv. Jiří a Spanilou věž,“ dodala.

Část výtěžku Kabelkového veletrhu Deníku, který se koná 9. října v Galerii Přerov, poputuje i na zakoupení vertikalizačního stojanu pro malého Františka. Chlapec se narodil postižený a trpí dětskou mozkovou obrnou.
Kabelkový veletrh pomůže i malému Františkovi z Přerova

Křest knihy, vástava i cimbálovka

Program vyvrcholí v 15.30 hodin křtem knihy Tovačov v proměnách času a otevřením výstavy fotografií Sto let života v našem městě na nádvoří zámku. V sobotu 29. září od 18 hodin si lidé užijí koncerty tří kapel - Kiss revival, Deep Purple revival a Jannis Band.

V neděli 30. září zakončí hodové oslavy ve 14 hodin posezení u cimbálu na nádvoří zámku. Po celý víkend bude přístupný zámek, a to v době od 10 do 17 hodin.

Po dobu Svatováclavských hodů bude otevřeno i unikátní soukromé Hanácké muzeum, jehož majitel a provozovatel Miroslav Navrátil umožní veřejnosti nahlédnout do sbírek, které vyvolávají nostalgii doby našich babiček a prababiček.

Návštěvníci si budou moci prohlédnout sbírku desítek dobových šicích strojů, vyzkoušet jízdu obřím pětimetrovým trakařem, který je největší v Česku, nebo si pro štěstí pohladit obří podkovy.

Vystaveny budou také věci z každodenního života našich předků, dobové nářadí a pomocníci v domácnosti včetně ojedinělé sbírky budíků. Sbírky tovačovského muzea dokumentují život na Hanáckém gruntu a nabízejí ohlédnutí do historie.

Pro návštěvníky bude Hanácké muzeum v Tovačově otevřené letos pouze 28., 29. a 30. září, vždy od 9 do 17.00 hodin. 

Výstavou v Galerii města na Horním náměstí oslavil své šedesátiny proslulý přerovský orchestr Academic Jazz Band. Vernisáž odstartovala v pátek odpoledne třídenní Svatovavřinecké hody.
Výstavu k výročí Academicu už zhlédlo přes dva tisíce lidí
Archeologové při průzkumu lokality Malé Předmostí, kudy vede trasa budoucí dálnice D1 z Říkovic do Přerova.
Územní řízení na stavbu D1 u Říkovic bylo přerušeno