Uvařené speciality se však nejen konzumovaly, ale také hodnotily. Součástí bylo soutěžní klání o titul Mistra České republiky ve vaření kotlíkových gulášů. O prvenství letos usiloval dvojnásobný počet soutěžních týmů oproti loňskému roku.

„Loni se zde utkalo osmnáct týmů a letos jich tu soutěží čtyřicet. Máme tu tři i zástupce z Polska, dva ze Slovenska a jeden z Maďarska. Zbývající týmy jsou z různých míst naší republiky,“ informoval hlavní pořadatel Mistrovství republiky ve vaření kotlíkových gulášů Luděk Bil z Přerova, který je zároveň místopředsedou Asociace kuchařů a cukrářů Moravy a Slezska.

Úkolem soutěžících bylo připravit nejméně třicet porcí guláše. Z jakých ingrediencí pokrm připravili, záleželo už na jejich fantazii. „Jedinou podmínkou bylo, že guláš musí uvařit na otevřeném ohni a v časovém limitu do pěti hodin,“ upřesnil Bil.

Návštěvníci se zde mohli setkat nejen s vtipnými názvy gulášů, ale i s nápaditými kostýmy jednotlivých kuchařských týmů. Gurmáni si zde přišli skutečně na své.

„Na této akci jsem poprvé a žasnu nad originalitou soutěžních družstev. Už jsem ochutnala klasický hovězí guláš, ale chystám se i na zvěřinu. Tu si určitě nenechám ujít,“ svěřila se jedna z návštěvnic sobotní akce Jana Sajtlová.

Kotlíkové guláše hodnotila dvacetičlenná porota složená z odborníků z oboru gastronomie.

„Porotci neměli zrovna jednoduchý úkol. Hodnotit tolik druhů vzorků, je nepředstavitelně náročné. Při hodnocení hrál roli i vzhled připravené speciality a také výzdoba polní kuchyně,“ prozradil Luděk Bil.

Nejvíce byly zastoupeny guláše připravené z hovězího a vepřového masa, ale v kotlíkách se vařil i srnčí, jelení, dančí a kančí guláš. Na své si však přišli i vegetariáni, pro které tu byl i letos k dostání houbový guláš bez masa.

„Novinkou letošního ročníku je pak guláš připravený z králičího masa,“ podotkl Luděk Bil.

Na odbyt však šly nejen gulášové porce, ale také pivo, které tu bylo zastoupené pestrou škálou druhů.

„Nejvíce byl zájem o domácí Zubr. Na akci se vypilo zhruba osm tisíc půllitrů čtyř značek – Zubr, Holba, Litovel a slovenský Steiger,“ řekl Petr Hermély z pivovaru Zubr, který byl rovněž pořadatelem této akce.

U poroty nakonec mezi čtyřiceti druhy kotlíkových gulášů nejvíce zabodoval Matějův kovářský guláš připravený týmem s názvem Hotel Zámeček, který uvařil pokrm z hovězí roštěnky a vepřových jater.

Na letošním ročníku se poprvé udělovala také divácká cena, kterou si vybojoval Felčarsko-kuchařský tým zastupující nemocnici v Hranicích.

Na výstavišti vystoupil i miláček domácího publika – přerovský zpěvák a muzikant Pavel Novák. Velký ohlas u posluchačů sklidil se svou muzikou i vtipy Ivan Mládek..