„V letošním roce jsme zaznamenali zvýšený zájem o termíny 22. 1. 2022 a 22. 2. 2022, i když obecně se nejvíce sňatků uzavírá od dubna do září,“ potvrdila vedoucí matriky Marta Dostalová.

V loňském roce vstoupilo v Přerově do manželství více párů než v tom předchozím - v roce 2021 město zajistilo 143 obřadů, zatímco v roce 2020 jich bylo 125.

Největší zájem měli novomanželé o svatbu ve slavnostní síni přerovského zámku. Snoubenci ale volili i jiná místa - v parku Michalov bylo uzavřeno sedm manželství, na zahradě restaurace U Aničky tři, ve sportovním areálu v Kozlovicích jedno a ve Věžkách také jedno. Dva páry se rozhodly pro sňatek ve Výklekách.

„Neobvyklé místo pro začátek společného života si vybrali rovněž novomanželé, kteří se chtěli nechat oddat v altánku uprostřed rybníka v Tučíně. Vyhověli jsme jim,“ vzpomněla Marta Dostalová.

Tříkráloví koledníci v Přerově - 6. ledna 2022
Tři králové vyrazili do ulic Přerova, takto to vypadalo

Radní už v září odsouhlasili čtyřiačtyřicet oficiálních termínů a svatebních míst pro rok 2022 - v Přerově jsou jimi zámecká síň na Horním náměstí 1 a městský park Michalov.

„Termíny sňatků byly vybrány tak, aby v daných místech nedošlo ke kolizi s plánovanými akcemi a snoubenci i svatebčané se kvůli tomu nemuseli potýkat s problémy. Víme třeba, že se má letos sanovat vlhké zdivo na nádvoří a v suterénních prostorách zámku - máme přislíbeno, že by práce měly být načasovány do termínů mezi obřady, aby neměly vliv na svatby ve schválených termínech,“ dodala Jitka Kočicová z přerovského magistrátu.

Podle ní se chce nechat zhruba deset párů každý rok oddat mimo stanovené dny a najdou si v rámci správního obvodu i jiná místa, kde si řeknou své „ano“.

„V Přerově platí, že kdo chce vstoupit do manželství na zámku, neplatí žádný poplatek - na všech ostatních místech uhradí snoubenci jednorázově tisíc korun,“ doplnila matrikářka Marta Dostalová.

I když se loni počty sňatků mírně navýšily, stále se nedají srovnat se situací před dvaceti a více lety, kdy v Přerově běžně vstupovalo do manželství až tři sta párů ročně.