„Lidé sem mohou přijít, donést knížku, kterou už přečetli – a poslat ji takto dál. Naopak si mohou vybrat knihu jinou, která je zaujme – a odnést si ji domů," zmínil radní Jan Horký (SpP), který akci organizuje spolu s přerovskou fotografkou Zuzanou Bobovníkovou.

Na ulici nebude chybět to, co mají všichni doma – stůl, židle či pohodlné křeslo.

„Jedná se o příjemné neformální setkání. V loňském roce jsme si to zkusili, lidé chodili, zastavovali se. Takže doufám, že se jich tentokrát zapojí ještě více. Očekávám minimálně tak dobrou atmosféru jako vloni," doplnil.

Zájemci mohou posedět, dát si sušenky, nechat se za symbolický poplatek vyfotit na polaroid nebo se zaposlouchat se do muziky. Organizátoři připravují i překvapení, které odhalí až na místě.

Mezinárodní den sousedů se oficiálně slaví poslední den v květnu. I když v České republice nejde o příliš vžitý svátek, ve světě se akce konají už několik let. Svátek vznikl v roce 1999 v Paříži a v roce 2005 se slavil už v 377 evropských městech. Podobné komunitní aktivity se ale těší čím dál větší oblibě v dalších městech republiky.