Plesová sezona na Přerovsku je v plném proudu a návštěvníci si můžou vybrat z pestré nabídky žánrů – od stužkovacích plesů přes tradiční myslivecké a hasičské na vesnicích až po reprezentativní Ples primátora.

Tradičním místem konání je v Přerově Městský dům, kde už odstartovaly oblíbené stužkovací plesy.

Zdařilé taneční choreografie studentů středních škol lákají především mladé lidi.

Už minulý pátek bylo na plese oktávy Gymnázia Jana Blahoslava a Střední pedagogické školy narváno.

„Nacvičovali jsme od září a od konce října měli dvě zkoušky týdně, a to hlavně díky našemu choreografovi Ondřeji Bernkopfovi, který si na nás udělal čas," popsala přípravy jedna ze studentek Klára Alexandra Veselá.

Inspirací pro taneční vystoupení studentů se stal Hollywood, který jim prý poskytl „záštitu zářivosti".

Studentské stužkovací plesy pokračují i tento pátek a v sobotu a potrvají až do března.

Ples primátora s Pavlem Novákem

V sobotu 19. ledna se v Městském domě uskuteční Farní ples, 9. února pak VII. Česko-slovenský ples a vrcholem sezony je již tradičně Ples primátora, který se koná v sobotu 23. února.

„Ve velkém sále vystoupí Pavel Novák ml. a skupina Family, v malém zahraje cimbálová muzika a v restauraci Karel Caha s Olgou Novákovou. V salonku bude floristická výstava a lidé se můžou těšit také na předtančení, hosta večera a půlnoční překvapení," řekl mluvčí přerovského magistrátu Bohuslav Přidal, který bude ples moderovat společně se Soňou Šulákovou.

„Docela populární bývá i poslední událost sezony, Korunový ples a menší akce se pořádají také v klubu Teplo na Horním náměstí," podotkl.

Myslivecký ples táhne lidi z daleka

Velké oblibě se na Přerovsku těší i myslivecké plesy, z nichž se jeden z těch nejvyhlášenějších uskuteční již tuto sobotu 12. ledna v Troubkách.

Sjíždějí se na něj nejen lidé z Přerova, ale i z Olomoucka. Proč?

Kvůli tradici, bohaté zvěřinové tombole a pochoutkám z myslivecké kuchyně.

Letos se lidé můžou těšit na vystoupení skupiny mysliveckých trubačů Zátrža a hrát bude kapela Big Mžik. Pro zájemce z Přerova bude přistaven v 19 30 hodin autobus u pivovaru a po skončení plesu je zajištěn i odvoz.

Neméně vyhlášené jsou i bály v okolních městech a obcích.

Například Hanácké bál v Kojetíně, který se uskuteční v sobotu 16. února.

Vystoupí na něm folklorní soubory Sluníčko či Hanácká beseda z Kojetína. Vrcholem programu bude společné tančení Moravské besedy.

Milovníci dobré zábavy se ale můžou těšit v sobotu 19. ledna také na ples městečka v Dřevohosticích, nebo si zajet v pátek 25. ledna do Domaželic na Společný ples obcí.

Pestrou nabídku plesů bude týdeník Nové Přerovsko pravidelně zveřejňovat.