„Začali jsme zkrášlovat podchody a podloubí už před patnácti lety a prvním dílem studentů byly zdi u podjezdu v Předmostí s pravěkými motivy. Další malby vznikly na žádost místních obyvatel i v průčelí jednoho panelového domu v Předmostí,“ přiblížila profesorka gymnázia a radní Helena Netopilová. Kresby se objevily i na dalších místech ve městě.

Bádání archeologů na hradě Helfštýně přineslo zajímavé objevy. K vzácným exponátům, které zde byly nalezeny, patří i kachle se starozákonním motivem Evy - Adam na kachli chybí. Kachle pochází z období největšího rozmachu Helfštýna.
Archeologové našli "Helfštýnskou Evu", Adam chybí

Oprýskaný vzhled některých uliček v centru Přerova je pro studenty výzvou.

„Nosila jsem delší dobu v hlavě myšlenku, že by se měl průchod na Žerotínově náměstí změnit. Nakonec ale dostal přednost ten druhý ve Wilsonově ulici - i kvůli tomu, že se stal místem konání akce Přerovské dvorky. Chceme z ponurého místa udělat pěkné,“ vysvětlila.

Kratochvílova ulice v Přerově. Ilustrační foto
Už je to tady! Kratochvílova ulice se uzavře, kvůli opravám

Do kreseb se pustili studenti maturitního ročníku a řada z nich se chce umělecké tvorbě i v budoucnu věnovat. A proč právě inspirace Mexikem?

„Spousta lidí zná drsné Mexiko, plné pichlavých kaktusů a pouště. Chtěli jsme ho pojmout vesele, hřejivě a přátelsky. Zvolili jsme akrylové barvy, které jsou vodou ředitelné a pro životní prostředí nezávadné,“ řekla jedna ze studentek.

A jaké byly reakce kolemjdoucích na studentskou tvorbu?

„Většinou se jim naše kresby líbí, ale měli jsme tu i jednu reklamaci na kostlivce, takže ho tam už nemáme,“ podotkla. 

Ilustrační foto
Stížnost Dětí Země kvůli D1 řeší Nejvyšší správní soud
Atmosféru prvorepublikového Přerova se snažili přenést na zeď v průčelí domu ve Wilsonově ulici studenti zdejšího Gymnázia Jakuba Škody.
Studenti namalovali do průchodu prvorepublikový Přerov