Regionální soutěž v oblasti gastronomie se uskutečnila minulý týden ve Frenštátě pod Radhoštěm a cukráři z Přerova si z ní přivezli jednu zlatou, dvě stříbrné medaile a bronz.

„Klání bylo kvalifikací o postup do finále 16. ročníku Mezinárodního mistrovství České republiky, které se uskuteční v březnu 2010 v Brně,“ vysvětlil ředitel Střední školy gastronomie a služeb v Přerově Oldřich Baďura.

Tato soutěž je určena pro studenty gastronomických škol z celé republiky a z každého regionálního kola postupuje vždy patnáct nejlepších do brněnského finále. Střední škola gastronomie a služeb v Přerově vyslala do soutěže zástupce oborů kuchař, číšník a cukrář.

„Všichni obstáli a přivezli jednu zlatou, dvě stříbrné a bronzovou medaili. Tento výsledek je nadějný i pro finálovou soutěž,“ soudí Baďura.

A jaké pokrmy u porotců bodovaly?

Zlatou medaili vybojovala Božena Urbanová, která připravila pokrm s názvem Rib Eye steak s bramborovým závinem, smetanovým ragou z lišek, doplněným restovanou míšeninkou z podzimní zeleniny a omáčkou demi glase s portským vínem.

„Přípravu čtyř porcí menu s hlavní a odlehčenou přílohou zvládla připravit v časovém limitu čtyřicet pět minut,“ dodal Baďura. Hlavní surovinou bylo Rib Eye, což je chlazené maso z mladých jihoamerických býč­ků.

Náročné byly i úkoly pro číšníky. Šířavskou školu reprezentovala Michaela Grammerová, která si připravila dezert s názvem Hanácké koule s tvarohovou náplní pod čepicí zakysané smetany, doplněné švestkami. Ten doplnila teplým alkoholickým nápojem, nazvaným Zázvorové potěšení.

Součástí úkolu byla i komunikace s hostem v anglickém jazyce.

Za přípravu dezertu získala stříbrnou medaili. Obor cukrář reprezentovaly dvě studentky školy, a to Klára Kocíková a Kristýna Leczová. Jejich úkolem bylo připravit čtyři porce moderního teplého dezertu, odvozeného od tradiční české kuchyně, a to v časovém limitu. Základní surovinou na přípravu dezertu byl mák, měkký tvaroh a povidla.

Kristýna Leczová připravila teplý dezert s názvem Zapečené taštičky z plundrového těsta s ořechy v medu, tvarohovou náplní s malinami a marcipánem se zapečeným bílkovým sněhem. Dezert byl doplněn malinovou a ořechovou omáčkou, koňakovou ozdobou a ovocem.

Soutěžní kreaci porota ocenila bronzovou medailí. „Další reprezentanka školy Klára Kocíková nachystala dezert s názvem Podzimní překvapení z máku, ořechové náplně, povidel a tvarohu, doplněné hruškou, vanilkou a čokoládovou omáčkou, zdobené křupavou oplatkou. Moučník byl z křehkého makového těsta,“ uzavřel Baďura.