Střední škola gastronomie a služeb v Přerově je díky úspěchům studentů v nejrůznějších soutěžích vyhlášená. Zajišťuje cateringy na společenských akcích a v září připravovala také raut na akci Talent Olomouckého kraje.

„Protože byla dobrá odezva, kontaktovali nás z olomouckého hejtmanství, abychom se podíleli na nějaké významnější akci. O co přesně se jedná, jsme ale nejdříve nevěděli. Dozvěděli jsme se to až počátkem října,“ líčí ředitel školy Martin Kovář.

Základ menu pro prezidentský pár se chystal v přerovské restauraci Bečva, kde je Středisko odborné přípravy žáků. Pak se pokrm dotvářel přímo na místě - v prostorách krajského úřadu.

Návštěva prezidenta republiky a paní Evy Pavlové v Olomouckém kraji, 31. října 2023, Jeseník. Návštěva areálu továrny firmy WOOX.
VIDEO: Prezident si z Jeseníku veze svou oblíbenou flanelku. Udělal z ní hit

„Zajišťovali jsme čtyřchodové menu pro pana prezidenta, olomouckého hejtmana a jejich polovičky. Menu byl nápad pana učitele odborného výcviku, a my jako žáci školy jsme jídlo uvařili,“ popisuje student Lukáš Kynstler, který už má za sebou úspěchy v kuchařských soutěžích.

A na čem si prezident Petr Pavel s manželkou Evou v Olomouci pochutnali?

„Jako předkrm jsme jim připravili ravioli z červené řepy plněné ricottou podávané na marinované okurce s balsamicem, pistáciemi a mini croissantem. Macerovaný plátek červené řepy doplnila vyšlehaná ricotta s limetkou, citrónovou šťávou a troškou soli. Na ozdobu jsme použili mikrobylinky, olivový olej, balsamico a plátek salátového okurku. Vše bylo dochuceno tak, aby měl pokrm kyselo-sladkou a slanou složku,“ vysvětluje Lukáš Kynstler.

Řidičům se tento týden uzavřelo kvůli opravám parkoviště u obchodního centra Přerovanka. Okamžitě to pocítila další dvě v centru města - na Žerotínově náměstí a u kina Hvězda.
Zoufalá situace. Parkoviště u Přerovanky se uzavřelo, řidičům místa chybí

„Jako polévku jsme pak podávali drůbeží kaldoun s játrovými nočky a domácími těstovinami,“ doplňuje Kateřina Štiborová. Nejnáročnější byl hlavní chod - vepřová panenka v bylinkové krustě s hráškovým pyré a máslovou zeleninkou, demi glace.

„Panenku jsem vložil do vaku sáčku s bylinkami, česnekem, olivovým olejem, pepřem, solí a máslem, aby bylo maso perfektně udělané al dente, tedy na skus. Pak jsme ho jen opekli na pánvi, obalili v bylinkové krustě a dali na takové silnější plátky až válečky. Orestovali jsme hrášek, přelili smetanou a rozmixovali. K tomu byla zelenina na ozdobu - ředkvičky, máslová zelenina, řapíkatý celer, kousek rajčete, červená cibule a mikrobylinky, aby to vypadalo hezky,“ dodává Lukáš Kynstler.

Dopravu mezi Přerovem a Olomoucí zpomalí od 1. listopadu oprava mostku v Kokorách.
Dopravu mezi Olomoucí a Přerovem zpomalí oprava mostku v Kokorách

Jako dezert se podávala rakytníková tartaletka s vanilkovým krémem a ovocem.

Příprava pokrmu pro prezidenta má podle studentů svá specifika. „Chystali jsme čtyři velké porce a půl - pro paní ochutnávačku kvůli bezpečnosti. Příprava jídla byla tedy po celou dobu pod drobnohledem a dívala se nám pod ruky,“ líčí zážitek Kateřina Štiborová.

Nervozitu prý ale nepociťovali. „Brali jsme to profesionálně s tím, že chceme mít jídlo perfektní, ale zase nechceme zbytečně stresovat. Jídlo jsme chystali s panem učitelem den předem, na místě jsme pak měli k dispozici konvektomat a indukční plotýnku, abychom mohli pokrm tepelně upravit, zelenina neztratila barvu a maso šťavnatost,“ podotýká Lukáš Kynstler.

Takto by měla vypadat nová světelná výzdoba v ulicích Přerova.
Vánoční trhy v Přerově: více světel, nový betlém i průvod Krampusáků

Ten je podle svých slov rád, že jídlo všem chutnalo a dostali šanci se na tak prestižní akci podílet. „Talíře se vrátily prázdné, což je pro nás největší ocenění. Číšníci, kteří prezidentský pár obsluhovali, nám potvrdili, že jim jídlo chutnalo. Po obědě jsme se navíc mohli vyfotit s panem prezidentem,“ říká student.

I pro školu byla příprava oběda pro českého prezidenta událostí. „Jsem z toho nadšený, protože takových příležitostí mnoho nepřijde. Pro mě je nejdůležitější, že se na tom mohli podílet naši žáci. Nejen Lukáš a Katka, ale dalších osm žáků z oboru hotelnictví, kteří prezidentský pár a hejtmana obsluhovali. Do jejich životopisu se jim tato zkušenost bude určitě hodit, protože kdo může říct, že připravoval jídlo pro pana prezidenta?“ uzavírá s úsměvem ředitel školy Martin Kovář.