„Když jsem před padesáti lety s tvorbou začínal, příliš velký výběr nebyl. Na trhu bylo jen pět betlémů, které se daly vystříhat - Aleš, Lada nebo Marie Fischerová-Kvěchová. Rozkládací betlémy vydával i Vojtěch Kubašta - tehdy to republika povolila, protože se prodávaly do zahraničí. Nepřáli však tomu, aby vznikaly další betlémy a křesťanské zvyky se vůbec připomínaly,“ popisuje nelehkou dobu Stanislav Dostál.

Situace se změnila až po roce 1989, kdy začali betlémy tvořit noví autoři.

„Třeba Jiří Škopek nebo Lukáš Martinka, který maluje betlémy na zakázku. Od něj je třeba ten hranický a nový má už i město Lipník,“ dodává. Po revoluci byly podle něj i větší možnosti pro výrobu unikátních kousků.

Pavel Novák ve sboru Přerovského deníku na akci Česko zpívá koledy na náměstí TGM v Přerově v prosinci 2019
V Přerově se budou opět společně zpívat koledy. Se vzpomínkou na Pavla Nováka

„Dnes se ve specializovaných knihkupectvích vydávají takzvané jesličkové archy, na nichž jsou natištěny figurky a objekty. Vystříhám je, nalepím a vyřežu lupénkovou pilkou,“ vysvětluje postup výroby. Malý betlém mu zabere zhruba dvě hodiny, velký trvá mnohem déle.

„Figury je nutné přesně vyřezat, nalepit, začistit otřepy a dodělat opěrky tavnou pistolí,“ vysvětluje. Stejně precizně musí opracovat i další části betlému - domy, ploty nebo zvířata.

„Některé je docela náročné vystříhat - třeba Třebíčský betlém od Čelouda má přes dvě stě figur a je v něm přes šedesát ovcí,“ směje se.

Pořadatelé z různých koutů republiky oslovují Stanislava Dostála každý rok před Vánocemi, aby jim zapůjčil své unikátní kousky na výstavy.

Rozpůjčovaná sbírka

„Betlémy mám teď hodně rozpůjčované - pětadvacet jich je v Konici, šedesát v Hodoníně, další jsou v Novém Jičíně, ale i Boskovicích,“ říká.

Sběratel má na svém kontě tři desítky samostatných výstav, z nichž ta největší se uskutečnila v pražské Chvalkovické tvrzi. „Podle pořadatelů na ni zavítaly tři tisíce lidí. V sedmi místnostech bylo celkem 250 betlémů různých velikostí,“ zmiňuje.

Stodílná rarita

Svůj největší výstavní kousek - tři a půl metru široký Valašský betlém od autora Jana Bačáka, který má přes sto dílů, je ale k vidění na letošní výstavě v Přerově.

„Dalšími autory vystavených betlémů, které tady lidé spatří, jsou Jiří Škopek, Lukáš Martinka, Jiří Knapovský nebo Věra Priharová,“ vyjmenovává.

Bývalý hotel Strojař v Přerově
Opozice se semkla. Chce, aby lidé o Strojaři rozhodli v referendu

Stanislav Dostál je členem jihomoravské pobočky Českého svazu přátel betlémů a patří do první desítky organizovaných českých betlémářů v počtu sesbíraných artefaktů. Za své raritní kousky považuje dva exempláře.

„Vážím si toho z olivového dřeva, který mi koupil zeť při návštěvě Izraele v Betlémě, a proto ho nazývám betlém z Betléma. Tím druhým je nejmenší betlémek, který vlastním, a vejde se do ořechové skořápky,“ doplňuje.

Výstava ve výlohách na Masarykově náměstí potrvá až do konce roku. Betlémy budou po celý advent i vánoční svátky nasvíceny pro noční podívanou.

„Chtěli jsme výtvarně oživit náměstí a myslím, že se to povedlo. Lidé se po desítkách u betlémů zastavují a ohlasy jsou pozitivní. Jsme také rádi, že Stanislav Dostál svůj největší exponát vystavuje právě v Přerově,“ uzavírá vedoucí městské galerie Lada Galová.