Podle mluvčího Krajského soudu v Ostravě Dalibora Zechy se nyní žaloba zkoumá, stejně jako ostatní, které přišly z jiných míst v Olomouckém kraji – například Jeseníku, Štramberku, Karlovy Studánky, Vermířovic či Hranic.

„Tyto žaloby se řeší v přednostním režimu, to znamená do dvaceti dní od podání. Podnět, který přišel z Uhřičic, budeme nyní přezkoumávat," doplnil mluvčí. Podle něj už soud v minulosti při prošetřování podobných podnětů dospěl i k závěru, že během voleb došlo k porušení zákona.

V Uhřičicích na Kojetínsku vyhrála v komunálních volbách strana současného starosty Jannise Isakidise Vize 2014, která získala tři křesla v zastupitelstvu. Na druhém místě skončila Šance pro všechny se ziskem stejného počtu – tedy tří mandátů, po jednom křesle pak mají v zastupitelstvu Starostové a nezávislí, komunisté a Občané sobě.

Třikrát přepočítávali a pořád jim to nevycházelo

Přestože volby vyhrál starosta, většinu v zastupitelstvu jeho strana nezískala a vypadá to, že ve funkci pokračovat nebude. Podle starosty Uhřičic Jannise Isakidise ale sčítání hlasů ve volbách nemuselo proběhnout tak, jak má.

„Nejsem si jistý, jestli volby proběhly v pořádku. Komise byla nezkušená, třikrát přepočítávala hlasy a pořád jim to nevycházelo. Na výsledky čekal Registrační úřad v Kojetíně až do devíti hodin večer, byli jsme mezi posledními sečtenými okrsky," zmínil.

Tužky na stole

Každá z pěti stran přitom vyslala do voleb pouze devět kandidátů – celkem jich tedy bylo 45. Tak dlouho prý tedy sčítání hlasů rozhodně trvat nemuselo. Podle informací, které starosta později zjistil, prý navíc měli někteří členové komise na stole tužky.

„Registrační úřad je zřejmě nepoučil, že by je tam neměli mít. Bude proto dobré, když to, jak hlasování probíhalo, přezkoumá soud," tvrdí starosta.

Zatímco žaloby na neplatnost hlasování nebo voleb do obecních zastupitelstev mohli navrhovatelé podávat do dnešního dne – tedy pátku 24. října, lhůta pro senátní volby je o něco delší a uplyne 31. října.

Nejvyšší správní soud v Brně, jenž řeší stížnosti na regulérnost senátních voleb, zatím neobdržel žádný podnět z volebního obvodu číslo 63, pod který spadají města a obce na Přerovsku a části Novojičínska. „Do dnešního dne nikdo platnost senátních voleb nezpochybnil," uzavřela mluvčí soudu Sylva Dostálová.