I proto se unikátní akce Deníku „Česko zpívá koledy" těší čím dál větší oblibě. 

Během jediného okamžiku propojí desítky měst a obcí v celé republice, ale ke zpěvu koled se připojují i krajánci v zahraničí.

Už první ročníky ukázaly, jakou sílu mají obce na Přerovsku. Počet těch, které se k akci připojily, postupně rostl, a letos se jich ke společnému zpívání koled připojilo třiatřicet.

Možná by stálo za malý průzkum, který by zjistil, proč jsou právě lidé v našem regionu tak činorodí.

Přerovské zpívání koled se v minulých letech přesunulo na náměstí T. G. Masaryka, kde se tato akce už natrvalo zabydlela.

„Návštěvníci si mohou dát u stánků punč a potkat se tu s přáteli. Když jsme přemýšleli, jak letošní program zpestřit, napadlo ředitele Kulturních a informačních služeb města Jaroslava Macíčka, že by mohl být součástí programu také vánoční koncert Moravské Veselky," řekl šéfredaktor Přerovského a hranického deníku David Klein.

Více lidí má vždycky větší sílu

Na podiu se ve středu 9. prosince v 18 hodin společně s redaktory Deníku objeví také dětský pěvecký sbor Vocantes při ZUŠ B. Kozánka se sbormistrem Michalem Sabadášem.

Chybět nebudou ani zajímavé osobnosti, například zpěvák Pavel Novák. Ten s Deníkem v Přerově zpívá už od prvního ročníku.

„Vánoce jsou pro mě tím nejkrásnějším svátkem v roce a koledy k nim neodmyslitelně patří. Byl jsem jako dítě vychováván ke zpívání koled, takže se snažím tradici předávat i dětem," svěřil se Pavel Novák, který má za sebou řadu vystoupení pro školy a další ho čekají.

Podle něj má společné zpívání neopakovatelnou atmosféru a kouzlo.

„Když zpívá více lidí, má to vždycky větší sílu. Je jedno, jestli zpíváte na stadionu nebo na náměstí. I kdyby to bylo třeba na bazéně, rád tam přijdu," dodal.

Zpěvníček vyjde v novinách

Přerované, kteří se budou chtít k akci připojit, by si neměli zapomenout koupit středeční vydání Přerovského a hranického deníku.

Vyjde v něm totiž tištěný zpěvníček se všemi koledami, které ten večer zazní.

A které to budou? Zpívat se bude šest písní – Nesem vám noviny, Narodil se Kristus Pán, Půjdem spolu do Betléma, Jak jsi krásné neviňátko, Pásli ovce Valaši a tradiční Vánoce, Vánoce přicházejí.

Města a vesnice se pečlivě chystají

Koledy zazní nejen ve městech, jako jsou Přerov, Hranice nebo Tovačov, ale i řadě obcí.

„Například ve Veselíčku bude společnému zpívání předcházet v 16.30 hodin Vánoční zpívání u zámku, na kterém vystoupí děti z místní mateřinky, chlapci z dětského domova, Sdružení hudebníků Veselíčka a řada dalších. Součástí večera je i rozsvícení vánočního stromku," přiblížil starosta obce Tomáš Šulák.

Ke společnému zpěvu se na Masarykově náměstí v Hranicích přidá i Hranický dětský pěvecký sbor, který už pilně trénuje.

„Koledy pečlivě zkoušíme, i když je všichni známe, někdy jde ale o drobné nuance. V neděli jsme už měli předpremiéru na vánoční výstavě v Rouském a na středeční akci se moc těšíme," prozradila jedna z dirigentek Petra Šeinerová.